600 binden fazla kullanıcı verisini çaldı... Meta, yapay zeka şirketine dava açtı
Teknoloji devi Meta, 600 binden fazla Facebook profilinden veri çalmak amacıyla on binlerce sahte hesap oluşturduğunu ileri sürdüğü Voyager Labs'a dava açtı.
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi teknoloji şirketi Meta, yapay zeka teknolojileri geliştiren Voyager Labs’ı dava etti. ABD’li teknoloji devi Meta, Voyager Labs’ın Facebook kullanıcılarından bilgi toplamak için sahte Facebook hesapları oluşturduğunu ve daha sonra bunları kendi iş amaçları için kullandığını iddia ediyor. Bununla birlikte Meta, Voyager Labs'ın yazılımının Facebook ve Instagram'ın yanı sıra Twitter, YouTube ve Telegram gibi diğer sitelerden uygunsuz bir şekilde topladığı verilerle güçlendirildiğini ileri sürdü.
California Kuzey Bölgesi Mahkemesindeki dosyada Meta, Voyager Labs'ı 38 binden fazla sahte Facebook hesabı oluşturmakla ve bunları, 600 binden fazla Facebook kullanıcısının gönderi, beğeni, fotoğraf ve arkadaş listeleri gibi halka açık bilgilerini toplamakla suçladı.
SATMAK İÇİN VERİLERİ TOPLAMIŞ
Meta, Voyager'ın Gözetim Yazılımını kullanarak faaliyetini gizlediğini ve şirketin kar amacıyla satmak ve lisanslamak için Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn ve Telegram'dan veri topladığını iddia ediyor. Gizmodo’nun haberine göre Meta, yargıçtan Voyager'ı Facebook ve Instagram'dan kalıcı olarak yasaklamasını istedi.
Voyager Labs, kolluk kuvvetlerinin ve şirketlerin şüpheliler hakkında bilgi edinmesine yardımcı olmayı amaçlayan soruşturma yazılımları ve hizmetleriyle tanınıyor.
Bununla birlikte sosyal medya ve teknoloji devi Meta, Voyager'a bağlı hesapları devre dışı bıraktığını açıkladı.
Geçtiğimiz Kasım ayında, İrlanda Veri Koruma Komisyonu, kötü niyetli kişilerin milyonlarca kişinin telefon numaralarını ve başka yerlerde çevrim içi olarak yayınlanan diğer verileri ele geçirmesini engelleyemediği için şirkete 265 milyon Euro para cezası verdi. Düzenleyici, Meta'nın GDPR veri koruma kurallarına uymadığını söyledi.
(Engadget / CNBC)
