Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bayraktar'dan İHA ve SİHA'nın ardından DİHA müjdesi! 2022'de sahaya çıkacak

Düzenleyen:
Bayraktar'dan İHA ve SİHA'nın ardından DİHA müjdesi! 2022'de sahaya çıkacak

TEKNOLOJİ Haberleri

ilk olarak TEKNOFEST'te kendini gösteren Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin (DİHA) sahaya çıkacağı tarih belli oldu. Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek DİHA'ların seri imalat ve teslimatlarının 2022 yılında yapılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te ilk kez tanıtılan Bayraktar DİHA, çok konuşulacak özellikleri ile dikkat çekiyor. Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, DİHA'ların herhangi bir pist gereksinimi duymadan olduğu yerden havalanarak hem deniz platformlarında hem de karakollarda rahat bir şekilde kullanılabileceğini söyledi. Özbek, DİHA'ların uçuş testlerinin bitmek üzere olduğunu ve seri imalatı ve teslimatları için 2022 yılını hedeflediklerini duyurdu.

Bayraktar'dan İHA ve SİHA'nın ardından DİHA müjdesi! 2022'de sahaya çıkacak

PİST İHTİYACINI ORTADAN KALDIRACAK

TEKNOFEST'te görücüye çıkan Bayraktar DİHA, dikey iniş kalkış özelliğiyle dar alanda operasyon kabiliyeti sağlıyor. 150 kilometreye kadar haberleşme menziline sahip olan araçta, sensör füzyonu yardımlı tam otonom iniş, kalkış ve seyir özelliği de bulunuyor. Bayraktar DİHA'nın düşük yakıt tüketimli benzinli motoru, yüksek dayanım süresi sunuyor.

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, yaptığı açıklamada, Bayraktar DİHA'nın pist gereksinimi olmadan olduğu yerden havalanarak hem deniz platformlarında hem de karakollarda veya birlikler içerisinde konuşlanarak bu pist ihtiyacını ortadan kaldırıp uçuşu gerçekleştiren bir hava aracı olduğunu söyledi.

Kalkış ve inişini üzerinde bulunan 4 adet elektrik motoruyla gerçekleştirdiğini belirten Özbek, "Daha sonra arkasındaki içten yanmalı benzinli motoruyla da normal seyrini gerçekleştiriyor. Bu şekilde hibrit bir yapıya sahip olması nedeniyle de herhangi bir elektrikli hava aracının sahip olamayacağı kadar uzun şekilde 12 saate kadar havada kalabiliyor." diye konuştu.

Bayraktar'dan İHA ve SİHA'nın ardından DİHA müjdesi! 2022'de sahaya çıkacak

 

UÇUŞ TESTLERİNDE SONA GELİNDİ

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Özbek, dünyada bu tarz ürünlerin olduğunu ancak sayılarının çok az olduğunu vurgulayarak, "Zira bu ara bir seviye. Mini İHA gibi elden atılan 5 kilogram ağırlığında da değil, taktik sınıfındaki TB2 kadar ağır da değil." ifadelerini kullandı.

Bayraktar'dan İHA ve SİHA'nın ardından DİHA müjdesi! 2022'de sahaya çıkacak

Özbek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dikey kalkışı elektrikli yaptığımız için batarya teknolojisi ile birebir orantılı olarak bu teknoloji geliştikçe bu ürün de sürekli gelişecek ve kapasiteleri artacak. Farklı görevler yapabilen, mühimmat taşıyabilen versiyonlarını da ileride DİHA'larda görebiliriz. Bu hava aracının içerisinde kullanılan aviyonikler, elektronik sistemler ve yazılımlar, zaten kendini Mini İHA'da, Bayraktar TB2'de ve AKINCI'da kanıtlamış sistemler. Benzer sistemleri ve yazılım metodolojisini Baykar olarak bütün ekosistemdeki araçlara uyguluyoruz. Bayraktar DİHA'nın şu anda uçuş testlerini bitiriyoruz, testleri bitirdikten sonra seri imalat ve teslimatlarını inşallah 2022 içerisinde görebiliriz."

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...