2022 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları açıklandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA, New York Times
2022 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları açıklandı

DÜNYA Haberleri  / AA, New York Times

2022 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları açıklandı. Açıklamaya göre, bu yıl Nobel Kimya Ödülü'ne Carolyn R. Bertozzi, Morten P. Meldal ve Karl Barry Sharpless layık görüldü.

2022 Nobel Kimya Ödülü'nü Carolyn R. Bertozzi, Morten P. Meldal ve Karl Barry Sharpless kazandı. Nobel Kimya Ödülü bu yıl, ‘klik kimyası’nın öncülerine gitti. Bilim insanları Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ve Barry Sharpless, moleküler yapı taşlarının bir araya gelerek istenen yeni bileşikleri verimli bir şekilde oluşturmasını sağlayan reaksiyonları keşfettikleri için 2022 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Açıklamada, klik kimyası ve biyoortungen kimya olarak bilinen teknolojilerin artık hücreleri keşfetmek ve biyolojik süreçleri izlemek için küresel olarak kullanıldığı aktarıldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel Ödülü’nün değeri 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16 milyon TL). Bu arada Dr. Bertozzi Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen sekizinci kadın. 2022 Nobel Kimya Ödülü Dr. Sharpless'ın ise ikinci Nobel ödülü. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA, New York Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...