Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

Düzenleyen:
Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Ukrayna'ya yönelik başlatılan işgal girişimi 3. günde de devam ediyor. Rus ordusunun ilerleyişi ile çatışmalar başkent Kiev çevresinde yoğunlaştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden dakika dakika son gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 3. günde de devam ediyor. ABD ve diğer batılı ülkeler Rusya'ya bir dizi yeni yaptırım açıklamalarına rağmen Kiev ve Moskova arasında diplomatik girişimler devam ederken henüz bir sonuç alınamadı. Çatışmalar, Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde yoğunlaştı.

İşte dakika dakika bölgeden gelişmeler...

23.17: Putin ile Aliyev telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşmede Ukrayna'nın silahsızlandırılması konusu değerlendirildi.

23.08: AB üyeleri, Ukrayna ordusuna daha fazla yardımı görüşmek üzere Pazar günü toplanacak

22.58: Kiev Metro İstasyonu'nda elektrikler kesildi.

22.50: Rusya'da savaş karşıtları meydanda. 34 şehirdeki gösterilerde 467 kişi gözaltına alındı.

22.35: Rovenky'de petrol deposu patlatıldı.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

22.15: Rus güçleri Ukrayna'nın Sumi şehrini vurdu.

22.02: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'dan yakıt ve cephane taşıyan bir trenin, Bayraktar TB2 SİHA'lar tarafından imha edildiğini duyurdu.

21.40: Daha önce duyurulan uçaksavar silahlarına ek olarak, Hollanda Ukrayna'ya tanksavar silahları ve yüzlerce roket gönderecek.

21.38: Ukrayna Lideri Zelensky, Azerbaycan'a ait enerji şirketi SOCAR'ın, ambulanslar için Ukrayna'daki tüm istasyonlara ücretsiz yakıt vereceğini açıkladı.

21.38: Son 24 saat içinde Rusların ciddi bir ilerleme sağlayamadığını belirten Ukraynalı yetkililer, "Yaklaşık 3500 Rus askeri öldü ya da yaralandı" açıklamasında bulundu.

21.31: Odessa kentinde de Ukrayna Kara Birlikleri ve hava kuvvetleri tarafından Rus uçak ve birliklerine karşı direniş sürerken, Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu'na ait savaş gemisi, kendi savaş uçaklarını 'dost ateşi' ile Karadeniz'de imha etti" denildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri de Rus uçağının düşmesinin ardından yayınladığı mesajda, "Karadeniz'de Füze Birimleri tarafından Rus Su-30 savaş uçağı imha edildi. Cehenneme hoş geldiniz!" ifadeleri yer aldı.

21.30: Belçika, Ukrayna'ya 2.000 makineli tüfek ve 3.800 ton yakıt tedarik edecek.

21.09: Alman hükümeti, Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için Alman ordusunun stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldı.

ZELENSKİ: HALKIN DİRENCİ İŞGALİ ÖNLEDİ

Ukrayna halkının savunma konusundaki istekliliğinin ve direişinin işgal senaryolarını bozduğunu söyleyen Zelenski, "Ülkemizi özgürleştirmek için gerektiği kadar savaşacağız" dedi.​

20.35: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in müzakere organize etmeyi önerdiğini açıkladı. 

20.30: Ukrayna: Rus güçleri Zaporijya nükleer santraline yaklaştı

20.16: Litvanya Rus havayollarına hava sahasını kapatma kararı aldı.

20.02: Odessa'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

19.52: Ukrayna Ulusal Polisi'nden yapılan açıklamada, "Bugün işgalciler Sartana köyüne hava saldırısı düzenledi. İlk verilere göre 4 kişi öldü, biri çocuk 9 kişi yaralandı, 40 ev ise hasar gördü. Enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor" denildi.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

ALMANYA'DAN UKRAYNA'YA ASKERİ YARDIM!

19.51: Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümet üçüncü bir ülkenin Alman yapımı 400 tanksavarı Ukrayna'ya vermesini onaylayacak.

19.15: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştüğünü bildiren Zelenskiy, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na insani yardım ve ilaçlar için müteşekkir olduklarını söylediğini aktardı. Zelenskiy ayrıca Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de telefonda görüştüğünü kaydederek, Ukrayna'ya savunma alanında destek konusunda aldıkları karar için teşekkür etti.

18.54: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü.

18.28: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

18.13: Pentagon, Ukraynalıların direnişi ile birlikte Rusya'nın hızının kesildiğini ve hüsranının arttığını açıkladı.

16.54: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın SWFT bank sisteminden çıkarılma kararı alındığını ve teknik işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

16.47: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi: “Rusya ile müzakere koşullarını kabul edilemez olduğu için reddettik”

Ukrayna lideri Zelenskiy'in danışmanı, Kiev'in Rusya'yla müzakereleri "koşullar kabul edilemez" olduğu için reddettiğini söyledi.

16.42: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

16.31: Ukrayna Sınır Güvenlik Birimi: Rusya Karadeniz'in Kuzeybatı kısmını navigasyona kapattı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

16.08: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. Hayatını kaybeden Ukraynalı vatandaşlar için baş sağlığı dileyen Erdoğan, daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Zelenskiy, "Ukrayna Türkiye'nin desteğini asla unutmayacak" dedi.

16.07: Ukrayna Ankara Büyükelçiliği: Ukrayna ve Ukrayna Ordusu için bağış toplamak amacıyla Ukrayna Ankara Büyükelçiliği tarafından özel TL ve USD hesapları açılmıştır. Herhangi bir ülkeden herkes bağış yapabilir.

'PUTİN ORDUYA 'DUR' TALİMATINI GERİ ÇEKTİ'

15.46: Rus ordusu ilerliyor: Kremlin'in yaptığı son dakika açıklamasına göre Putin bekleme talimatını çekti, Rus ordusu yeniden ilerliyor. Kremlin'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dün olası müzakere teklifi Kiev tarafından reddedilince Putin orduya 'dur' talimatını geri çekti."

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyon planının yeniden başladığını ve askeri güçlerin ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile müzakereler için Rus ordusuna operasyonu durdurma talimatı verdiğine dikkati çeken Peskov, ancak Kiev yönetiminin müzakerelerden vazgeçtiğini ileri sürdü.

Peskov, "Rusya'nın askeri operasyon planı yeniden başladı. Bugün öğleden sonra ana güçler ilerlemeye devam etti." ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Peskov da "Rusya'nın askeri operasyon planı yeniden başladı. Bugün öğleden sonra ana güçler ilerlemeye devam etti" dedi.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: MÜZAKERE İÇİN HAZIRIZ

15.36: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Bakan Çavuşoğlu, askeri gerginliğin daha da tırmanmasının kimseye faydası olmadığını vurguladı, askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

15.35: Romanya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı.

15.09: Letonya, hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

ZELENSKİY'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMA: HERKESE SİLAH VERMEYE HAZIRIZ

14.44 Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehirde yeni sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Akşam 5'den sabah 8'e kadar uygulanacak yasak süresince, karara uymayıp sokakta görülenler düşman sayılacak.

Ukrayna'daki saldırılar devam ederken, yoğun çatışmaların yaşandığı şehirlerden biri olan Melitopol’de Rus askerleri sivil alanları da vurdu.

13.20: Ukrayna lideri Zelenskiy, "Düşman saldırılarına direndik ve başarıyla püskürttük. Devletimizin birçok il ve ilçesinde çatışma devam ediyor ama neyi koruduğumuzu biliyoruz, ülkemizi, toprağımızı, çocuklarımızın geleceğini... Kiev ve başkentin etrafındaki kilit şehirler ordumuz tarafından kontrol ediliyor. İşgalciler devletimizin merkezini bloke etmek ve Donetsk'te olduğu gibi kuklalarını buraya koymak istediler. Planlarını bozduk. Ukrayna'da herkese silah vermeye hazırız" açıklamasında bulundu.

Konuşmasına Rusça devam eden Zelenskiy, "Binlerce Rus asker esirimiz var. Onlar neden ülkemizde olduklarını, savaştıklarını anlamıyor. Binlerce kurban, yüzlerce mahkum neden ölmek için Ukrayna'ya gönderildiklerini bilmiyor" diyerek Rus halkını savaşa karşı çıkmaya çağırdı.

13.35: Fransız Deniz Kuvvetleri, Manş Denizi'nde araçlarla dolu bir Rus kargo gemisini durdurdu.

13.33: Rusya'nın ele geçirdiğini öne sürdüğü Melitopol kentinden gelen bir görüntüde polis binasına Rus bayrağı çekildiği görülüyor.

13.31:  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'in Ukrayna güçlerinin kontrolünde olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Gelip bize yardım etmek isteyen kim varsa onları silahlandıracağız" ifadelerini kullandı.

"Herkese silah vermeye hazırız. Ukrayna'yı savunabilecek herkes burada olsun. Ülkemizi korumaya gelecek olan herkese açığız. Ukrayna'yı savunacak herkes şanlı bir zafere ulaşacaktır."

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

11.47: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, başkentte düzenlenen Rusya karşıtı gösteride konuştu. Ukrayna'nın direnmeye devam edeceğini belirten Bodnar şunları söyledi: "Zor çatışmalar devam ediyor, Dombas’ta mücadeleye devam. Rusya’nın yıldırım savaşı girişimi suya düştü. Görünen o ki kendi aralarında yeterince Rus asker bulunuyor çünkü polislerini de göndermek zorunda kaldırlar. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün bakanlarımız yerlerinde çalışıyor. Cumhurbaşkanımız kuşatılmış şehirden tahliye olmaktan vazgeçti. Ülkemizi savunmaya devam ediyor. Rus propagandasına inanmayın, bilgileri güvenilir kaynaklardan kontrol edin. Biz kazanacağız."

11:37: Ukrayna'nın en güvenli kenti kabul edilen Lviv’de hareketlilik artıyor. Lviv halkı, kentten ayrılmak üzere tren istasyonlarına akın etti. Lviv’e eğitim için gelen Afrika kökenli öğrenciler de Lviv Tren İstasyonundan tahliye edildi.

198 ÖLÜ, 1115 YARALI 

11:36: Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Üçü çocuk 198 Ukraynalı öldürüldü. 33’ü çocuk 1115 yaralı var.

11.30: Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği Letonya’ya taşınıyor. Açıklama Letonya Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

11.25: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Barışçıl bir eylemde toplandık. Ukrayna’daki savaşa karşı protesto ediyoruz. Bugün Ukrayna’da 3 gündür rus federasyonu devam ediyor. Bu Ukrayna halkına yapılan bir soykırım. Bugün Onlarca sivil hayatını kaybetti. Ukrayna’da tüm yaşayan halklar Ruslar da dahil bu savaştan zarar görüyorlar. Ukrayna’ya karşı yapılan bir savaş değil 3.dünya savaşıdır. Belarus şuan bu savaşa dahil oldu ve Rusya Kazakistan’ı da bu savaşa dahil etmek istiyor. Bu savaşın başka ülkelere yayılması tüm dünyaya bağlı.

11.18: Hollanda hükümeti, Ukrayna'ya 200 uçaksavar füzesi göndereceğini açıkladı.

10.59: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski sosyal medya hesabından bir açıklama daha yaparak AB'ye çağrıda bulundu. Zelenskiy açıklamasında "Ukrayna'nın AB üyeliğine karar vermek için kritik bir an" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştüğünü belirten Zelenski, Ukraynalıların kahramanca sürdürdüğü özgürlük mücadelesinde daha çok destek istediklerini ifade etti.

10.50: Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Dünya Ukrayna'da uzun bir savaşa hazır olmalı. Bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

10.49:Ukrayna Silahlı Kuvvetleri: İki gün içinde Rus ordusuna ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank, 536 zırhlı araç, 15 top, 1 BUK füze sistemi imha etti. 3 bin 500 Rus askeri öldürüldü, 200 asker esir alındı.

10.40: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter hesabından bombalanan bir binanın görüntülerini paylaştı. Batı'ya seslenen Kuleba, "Güzel, huzurlu şehrimiz Kiev'de bir bina Rus kara kuvvetleri ve füzelerinin saldırısına uğradı. Tüm dünyadan Rusya Federasyonu'nun tamamen izole edilmesini talep ediyorum. Büyükelçileri sınır dışı edin, petrol ambargosu uygulayın ve Rus ekonomisini yok edin. Rusya Federasyonu'nun Savaş suçlularını durdurun!" ifadelerini kullandı.

Japon gemisinin hasar tespit çalışmaları için Türkiye'ye doğru yola devam ettiği öğrenildi.

10.10: Bulgaristan, tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattığını açıkladı. İngiltere de, Rus özel jetlerinin hava sahasını kullanmasına yasak getirdi.

10.37: Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait bir kargo gemisi ve Moldova bayraklı kimyasal tanker füze ile vuruldu. Japon gemisinin hasar tespit çalışmaları için Türkiye'ye doğru yola devam ettiği öğrenildi.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

10.10: Bulgaristan, tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattığını açıkladı. İngiltere de, Rus özel jetlerinin hava sahasını kullanmasına yasak getirdi.

10.25: Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan çatışmaların 3. gününde yapılan açıklamaya göre, Ukrayna ordusunun Rus güçleriyle çatışması sonrasında ülke genelinde 3 bin 500'den fazla Rus askerinin öldürüldüğü ve 14 savaş uçağının düşürüldüğü belirtildi.

10.19: Zelenskiy sabah erken saatlerde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştüğünü ve Ukrayna'nın ortaklarından gelecek silah ve mühimmatların yolda olduğunu duyurdu. Zelenski 'Anti Savaş koalisyonu çalışıyor' ifadesini kullandı.

09.45: Reuters, Kiev yakınlarındaki Zhuliany Havaalanı'nın füzeyle vurulduğunu duyururken, Kiev belediyesinden yapılan açıklamada sivillerin yaşadığı bir binanın da isabet aldığı bilgisi geçildi.

 

Kiev'de çok katlı bir bina Rus füzesiyle vuruldu

KİEV DİRENİYOR

09:15: Rus ordusu Kiev'e ilerlemeye devam ediyor. Kiev'in dışındaki hidroelektrik santralinin Rusların kontrolüne geçtiği bildirildi. Santral şehrin hemen dışında yer alıyor.

09.10: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev hükümetinin teslim olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Silahları bırakmayacağız" dedi. ABD basınındaki iddialara göre Zelenski, Washington'ın tahliye teklifini de geri çevirdi. 

08.24: Reuters haber ajansı Kiev'de hükümet binalarının yakınlarında silah seslerinin duyulduğu bilgisini geçti. Ukrayna ordusu ise Sumi Poltova ve Mariupol yakınlarının hava saldırısıyla vurulduğunu aktardı.

05.40: Ukrayna Interfax Ajansı: Rus birlikleri elektrik santrallerini hedef alacak.

05.20: Ukrayna ordusu: Rus askerleri Kiev'deki Ukrayna askeri üssüne saldırdı, saldırı püskürtüldü.

04.20: Reuters, top atışı seslerinin Kiev kent merkezinden de duyulduğu bilgisini geçti. 

02.55: Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas'ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savaş uçağının vurulduğunu açıkladı.

Hava Kuvvetleri'nin Facebook hesabından yaptığı açıklamada, gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğunu duyurdu.

02.07: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağı vurduğu bildirildi.

Kiev yakınlarında bulunan Vasilkiv, başkentin merkezine 35 kilometre mesafede bulunuyor.

01.47:  Rusya Federasyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oylamada, Ukrayna'daki saldırılarını kınayan karar tasarısını veto etti.

01.28: Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

01.20: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu gecenin gündüzden daha zor geçeceğini ifade eden Zelenski
Kiev'in kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. 

Kendilerini neyin beklediğini bildiklerini söyleyen Zelenski, "Bu gece dayanmalıyız. Ukrayna'nın kaderi tam şu anda belirleniyor" diye konuştu.

00.57: Reuters, Rus birliklerinin, Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentine girdiği bilgisini geçti.

Rusya saldırısında 3. gün! Kiev direniyor | Dakika dakika gelişmeler...

00.36: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Rusya lideri Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım uygulayacağını açıkladı. Belarus liderliğine de ek yaptırımlar getirileceğini belirten Trudeau, "Kanada Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını destekliyor" dedi.

00.15: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın müzakere teklifini reddettiğini söylemişti.

00.08: Bulgaristan hava sahasını Rus havayollarına kapattı.

00.05: Rusya Dışişleri, "ABD ile ilişkilerimiz geri dönüşü olmayan noktaya yaklaşıyor" açıklaması yaptı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...