Financial Times’tan dikkat çeken Türkiye ile Rusya analizi

- Güncelleme:
Financial Times’tan dikkat çeken Türkiye ile Rusya analizi
DÜNYA Haberleri

Türkiye’nin girişimleri ile gerçekleşen Tahıl Anlaşması’nın etkileri dünya basınında yankı bulmaya devam ediyor. Türkiye, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin ardından tekrar hamle yaptı ve Rusya’yı ikna etti. Financial Times, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolüne dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşı 9. aya doğru yaklaşırken, beraberinde de başta enerji ve gıda olmak üzere global çapta olumsuz etkisi olan 2 krizi daha doğurdu. Türkiye’nin girişimleri ile imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’yı ile gıda krizinin çözülmesi için önemli bir adım atıldı ancak Rusya 29 Ekim’de Sivastopol’da Rus gemilerine yönelik saldırıları gerekçe göstererek anlaşmayı askıya alması ile endişeler artmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’nin girişimleri ile Moskova yönetimi Tahıl Anlaşması’na geri döndü ve gözler Türkiye’ye çevrildi. Financial Times’ta yer alan haberde bu krizin giderilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolüne dikkat çekildi.
Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tekrar anlaşmaya geri dönmesinde Türkiye’nin hamlesinin önemine dikkat çekti.

Haberde, "Putin, bu hafta Erdoğan'ın tarafsızlığını ve anlaşmaya dönerken yoksul ülkelere yardım etme kararlılığını övdü. Ancak analistler, Batı yaptırımlarının ve uluslararası izolasyonun, Rusya'yı giderek Türkiye'ye bağımlı hale getirdiğini söylüyor." İfadelerine yer verildi.

Financial Times’tan dikkat çeken Türkiye ile Rusya analizi

İngiliz gazetesi, Financial Times’ta, tahıl krizinin giderilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolüne dikkat çekildi.

Erdoğan'ın, katıldığı bir televizyon yayınında Putin'i işaret ederek, "Tahıl koridorunu başkaları aracılığıyla açmayı kabul etmiyor. Ama ben aradığımda hemen tahıl koridorunu açtı." dediği hatırlatıldı.

'BİRİSİ RUSYA İLE KONUŞABİLMELİ'

Anlaşmaya yakın bir kaynakta, "Erdoğan, 'Kartın yok Vladimir, ya koridoru açarsın ya da daha çok istenmeyen şeyler yaparız' demiş olmalı. Erdoğan'ın çok kartı var." ifadelerine yer verildi.
Bu durumun sadece Türkiye ve Rusya için değil, NATO için de önemli olduğu ifade edildi ve "Birisi Rusya ile konuşabilmeli." denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...