Güney Afrika'da asker sokağa indi: 4 eyalete konuşlandılar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Afrika'da asker sokağa indi: 4 eyalete konuşlandılar

DÜNYA Haberleri

Güney Afrika'da geçen hafta 2 kamyonun yakılmasıyla başlayan olaylar kontrol altına alınamıyor. Kamyonların hedef alındığı saldırılar sonrasında 4 eyalete askeri birlikler konuşlandırıldı. Polis Bakanı Bheki Cele, saldırıların ''ekonomik sabotaj'' olabileceğini iddia etti.

Güney Afrika'da araçların ateşe verilmesiyle başlayan olaylar sonrasında ordu sokağa indi. 

Afrika ülkesinde geçen hafta ulusal karayollunda meydana gelen ve en az 2 kamyonun ateşe verilmesinin ardından orduyu dört eyalette konuşlandırıldı.

Sebebinin eski devlet başkanının hapse atılması olabileceği düşünülmekle birlikte iki olay arasında herhangi bir bağlantı olduğuna dair kanıt bulunamadı.

Güney Afrika, geçen hafta ülkenin çeşitli yerlerinde ulusal karayollarında mal taşıyan en az 2 kamyonu ateşe vermesinin ardından cuma günü orduyu dört eyalette konuşlandırdı.

Polis Bakanı Bheki Cele, saldırının asıl nedenini tam olarak belirleyememesine rağmen Güney Afrika'ya karşı ekonomik sabotaj olasılığından bahsetti. Saldırının arkasında kimin olabileceği söylenmemesine rağmen polis, saldırılarla bağlantılı olabilecek en az 12 kişiyi aramaya başladı.

Güney Afrika hükümetinin resmi haber ajansı tarafından yayınlanan bir açıklamada Cele, "Bunlar organize ve sofistike operasyonlar" dedi.

Askerler dört eyalette konuşlandırıldı. Güney Afrika Savunma Bakanlığı, orduya destek olarak polisin kullanılabileceğini açıkladı.

ESKİ DEVLET BAŞKANININ HAPSE ATILMASI SEBEP OLABİLİR

Kamyon yakma olayının eski Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın mahkemeye itaatsizlikten hapse atılmasıyla başlayan protestolarda 350'den fazla kişinin öldürüldüğü ve işyerlerinin yağmalandığı Temmuz 2021'de bir hafta süren şiddet olaylarıyla bağlantılı olduğu iddiasının üzerine Cele, iki olay arasındaki ilişki arasında herhangi bir kanıt olmadığını söyledi. 

Güney Afrika'da asker sokağa indi: 4 eyalete konuşlandılar

Cele pazar gününden bu yana çeşitli eyaletlerde 21 kamyonun yakıldığını söyledi. Kamyon yakma olaylarının başladığı pazar günü, 2021 yılında eski devlet başkanı için düzenlenen protestoların da ikinci yıl dönümüydü. 

Cele, "Nedeni ne olursa olsun, ülkenin kolluk kuvvetleri yüksek alarmda olmaya devam ediyor ve daha fazla saldırıyı önlemek ve aynı zamanda yollarımızda tahribat yaratmaya kararlı bu kişileri veya haydut çetelerini bulmak için çok çalışıyor" dedi.

Yetkililer kamyonların yakılmasıyla ilgili herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanma bildirmedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Al Jazeera

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...