Denizden Yenikapı

Denizden Yenikapı

EKONOMİ Haberleri

İstanbul, Galataport’un açılışına gün sayarken Yenikapı’ya yeni bir liman için adım atıldı. Hedef kısa sürede kruvaziyer yolcu kapasitesini üç milyona çıkarmak...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nde ihaleyi gelecek yıl tamamlayıp limanı kısa sürede hizmete almayı planladıklarını belirterek “Limanın hizmete girmesiyle İstanbul kruvaziyer turizminde başlangıç ve bitiş noktası hâline gelecek” dedi. Kruvaziyer turizminin dünya turizminin yüzde ikisini oluşturduğunu ifade eden Turhan “Bu değer bize bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu göstermektedir. Ülkemizde kruvaziyer turizmi, 2003’ten 2009’a kadar yıllık ortalama yüzde 23’lük büyüme gösterdi” diye konuştu.

ÜÇ MİLYON HEDEFİ
Turhan, 2009’da dünyada yaşanan ekonomik krizden kruvaziyer turizminin de olumsuz etkilendiğini hatırlatarak, 2010’dan itibaren toparlanma sürecine giren bu turizm dalının 2013’te 2 milyon 240 bin yolcuyla Türkiye’deki en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelerin kruvaziyer firmalarının rotalarını yeniden Türkiye’ye çevirmelerini sağladığını anlatan Turhan, şöyle konuştu: 2019 yılı başından itibaren limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi sayısında tekrar artış gözlendi. Yenikapı Kruvaziyer Limanı artan pazar potansiyeli karşısında gelecek olan talepleri karşılamada ülkemizin elini güçlendirecektir. 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nde ihaleyi gelecek yıl tamamlayıp, limanı kısa sürede hizmete almayı planlıyoruz. Ülkemizdeki kruvaziyer yolcu kapasitesini yaklaşık üç milyon yolcuya çıkarmayı hedefliyoruz.

SEKİZ GEMİ AYNI ANDA YANAŞABİLECEK
Proje kapsamında sekiz kruvaziyer gemisinin aynı anda yanaşabileceği toplam 3 bin metrelik rıhtım, 30 bin metrekarelik yolcu salonu, 120 bin metrekarelik dolguyla deniz terminali oluşturulmasının planlandığı bilgisini veren Turhan “Limanın hizmete girmesiyle İstanbul kruvaziyer turizminde başlangıç ve bitiş noktası hâline gelecek. Yenikapı’ya kruvaziyer liman yapımını talep eden firmaların, bu limanla Türkiye’ye 2,5-3 milyon kruvaziyer gemi yolcusu getirme fırsatları bulunuyor” ifadelerini kullandı. Turhan, limanın İstanbul’un turizm potansiyeline katkı sağlayacağını vurgulayarak, projenin hizmete girmesiyle İstanbul’un kruvaziyer turizminde dünyada önemli bir merkez hâline geleceğini kaydetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...