Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kurluların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısının 9.000'den 7.200'e düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "Çalışmalarımız devam ediyor. Seçim öncesi verilen bir vaatti. Bu vaadimizi de yerine getireceğiz. Çalışmayı en kısa sürede tamamlayacağız" dedi.

1 milyon Bağ-Kur'lunun beklediği erken emeklilik çalışması ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan açıklama geldi. Bakan Işıkhan, Bağ-Kur'luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısının 9.000'den 7.200'e düşürülmesine ilişkin, "Seçim öncesi verilen vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz. Kesinlikle hiçbir endişemiz yok" dedi.

Işıkhan, Kanal 7’de Başkent Kulisi programında konuştu. Işıkhan, emekli maaş zammı sürecinde yaşananlar, devam eden çalışmalar ve asgari ücretteki 2 liranın nedeni ve Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi gibi konularda açıklamalarda bulundu.

BAĞ-KUR PRİMİ 7.200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?

Prim gün sayısının düşürülmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Işıkhan, "Sosyal Güvenlik Sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da biz prim gelirleriyle sağlıyoruz. En önemli gelirimiz bu. Bu yüzden vatandaşlarımızın mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya devam ediyoruz.

Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Bağ-Kurluların beklentisini saygıyla karşılıyoruz. Bu konudan çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9.000'den 7.200 güne düşürülmesi konusunda da seçim öncesi verilen vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz. Kesinlikle hiçbir endişemiz yok. Her zaman olduğu gibi bu vaadimizi de yerine getireceğiz. Bütçemiz el verdiği ölçüde çalışmalar yapıyoruz. 9.000 gün sayısını 7.200 güne indireceğiz. Çalışmayı en kısa sürede tamamlayacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Işıkhan'ın konuşmasından öne çıkan diğer bölümler şöyle:

"TÜM EMEKLİLERİMİZE BENZER ORANDA ZAM YAPILDI"

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile zam oranın SSK ve Bağ-kur emeklilerimize benzer oranda zam yapılması karı verildi. Ben dün aday tanıtımındaydım. Emeklilerimizin büyük bir kısmında büyük bir memnuniyet gördüm. Hepsi hem Cumhurbaşkanımıza hem de hükümetimize ayrı ayrı teşekkür ediyorlar. O açıdan ben çok olumlu görüyorum. Tüm emeklilerimiz için benzer oranda bir zam artışı gerçekleşmiş oldu. Hayırlı olsun diliyorum. Yüzde 49,25 oranında artış yaptık.

Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

"YAŞLI BAKIM SİGORTASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Sosyal hizmetin bir çok alanında çalışma fırsatını Allah bana nasip etti. Hem Türkiye'de hem dünyada yaşlı nüfus gittikçe artıyor. Bu noktada bizde "Acaba yaşlı bakım sigortası Türkiye'de nasıl uygulanabilir" konusunda çalışmalar yapıyoruz.

"2023 YILI NASIL GEÇTİ?"

Tabi 2023 yılı çok hızlı değişimler ve dönüşümlerin yaşandığı bir yıl oldu. İstihdamı artırmak için çok önemli çalışmalarda bulunduk. Bunun yanında çalışanı enflasyona ezdirmemek için asgari ücrete ara zam yaptık. Asgari ücretin yılda bir defa verilmesi kararını verdik. İşverenler içinde olumlu dönüşler aldık.

Tüm sendikalarla iş birliği içinde çalıştık. Memurları enflasyona ezdirmemek için en düşük memur maaşı yüzde 41,83 zamla 22 bin 17 TL'ye çıkarılmıştı. Yılbaşından itibaren en düşük memur maaşı 32 bin TL'ye yükseltildi.

Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

"DEPREMİN İŞ GÜCÜ PİYASASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ AZA İNDİRDİK"

6-7 Şubat depremlerinin ardından Bakanlığımız olarak deprem bölgesi illerimizin yaralarını hızla sarmaya başladık. Özellikle depremin işgücü piyasaları üzerindeki etkisini en aza indirmek, istihdamın sürdürülmesini sağlamak bizim için çok önemliydi. Sosyal Güvenlik Kurumumuz ve Türkiye İş Kurumu’muz aracılığıyla hem depremzede vatandaşlarımızın hem de işverenlerimizin yanında olduk."

BAKAN IŞIKHAN ASGARİ ÜCRETTEKİ 2 LİRAYI AÇIKLADI

Bakan Işıkhan asgari ücretteki 2 lira ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "2 liranın bir üst vergi dilimine geçirmek olduğu iddia edildi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi almıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti belirliyor. Günlük ve saatlik tutarlar da komisyon tarafından belirleniyor. Bu da günlük ve saatlik tutarlar yüzünden böyle hesaplandı" dedi.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU GELİYOR

Bakan Işıkhan, aktif sigortalı çalışan sayısının 25.4 milyon olduğunu dikkat çekerek, "SGK’nın en önemli giderleri emekli ve sağlık giderleri oldu. En önemli geliri ise çalışanların sigorta primleridir. 2023 yılında SGK açığımız var. Gelirlerin giderleri karşılamaları oranı yüzde 98,2 oranında gerçekleşti. Sosyal güvenlik sistemimiz güvenli zemin üzerine oturuyor. SGK sistemimiz sürdürülebilir durumdadır" dedi.

Bağ-Kur primi 7.200 güne düşecek mi? Bakan Işıkhan'dan açıklama

Bakan Işıkhan SGK sistemi ile ilgili çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

"Sosyal Güvenlik Reformu gurur duyduğumuz bir çalışma. Vatandaşlarımızın %99’unu sosyal güvenlik kapsamına aldık. Ayda 600 lira GSS primi ödeyerek tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Sosyal güvenlik sistemimizde en önemli şey, prim sayılarını arttırmaktır. Kayıtdışılığı önlemek amacımız. İlaç sisteminde israfın önüne geçeceğiz. Kayıt dışılık ile mücadele etmemeiz gerekiyor. Çalışmayı teşvik eden İŞKUR aracılığıyla yürüttüğümüz pasif istihdamda istihdamı sürdürmek için çalışmalar yapıyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama katılması, kadınların da istihdama katılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlık tarafından genç girişimcilerimize de hibe destekleri veriyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...