Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı!
Ekonomi

İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı!

Son Güncelleme: 18 Şubat, 2025 - 09:05
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı!
Fotoğraf Başlığı Istihdam etkisiyle 66 bin kisinin hayatina dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlik Üretim Katkisi!

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, McDonald’s Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 98 “yerli girdi” oranıyla cari açığın kapanmasına 110 milyon dolarlık katkı sağladığını ortaya koydu. 2023’te toplam üretim katkısı da 850 milyon dolar olan şirket, 2025 yılında bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Kaydet
a- | +A

Araştırma raporunu değerlendiren McDonald’s Türkiye CEO’su Mwaffak Kanjee, “Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve uluslararası rekabet gücüne destek olmaktan gurur duyuyoruz. Kadın ve genç istihdamını önceliklendirerek toplumsal kalkınmayı destekliyor, istihdam etkimizle 66 bin kişinin hayatına dokunuyoruz” dedi.

Kurulduğu 1986 yılından günümüze Türkiye’nin önde gelen hızlı servis ve restoran zincirlerinden olan McDonald’s Türkiye, istihdamdan tedarik zincirine, sosyal sorumluluktan sürdürülebilirliğe kadar kapsamlı çalışmalarıyla Türkiye’ye ve ekonomiye katma değer sağlamaya devam ediyor. Tüm bu alanlarda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yürütülen “McDonald’s Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etki Analizi” araştırması oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma sonuçlarını değerlendiren McDonald’s Türkiye CEO’su Mwaffak Kanjee, şirketin yerel üretimi destekleyen ve toplumsal fayda yaratan çalışmalarından duyduğu gurur ve memnuniyeti dile getirdi.

İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 1. Resim
Başlık Resmiİstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 1. Resim

Cari açığın kapanmasına 110 milyon dolarlık katkı sağladı

McDonald’s Türkiye’nin 1986 yılından günümüze çevresinde oluşturduğu ekosistemle birlikte büyüdüğünü belirten Kanjee, “TEPAV’ın gerçekleştirdiği ekonomik etki analizi McDonald’s Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin ekonomiye olan katkılarını ölçmemize yardımcı oldu. Bu kapsamda şirketimizin kendi faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan etkileri, tedarik zinciri üzerinden tetiklenen dolaylı etkileri ve hane halklarının tüketim harcamaları yoluyla yaratılan etkileri net bir biçimde ortaya koydu. TEPAV’ın araştırmasını, geldiğimiz noktayı ve oluşturduğumuz katma değeri göstermesi açısından son derece kıymetli buluyorum” dedi.

Araştırmanın tedarik zincirinde yerelleşme politikasıyla elde ettiği başarıyı ortaya koyduğunun altını çizen Mwaffak Kanjee, “2023 yılında Türkiye ekonomisine toplam 298 milyon dolarlık katma değer sağladık. Başta gıda, tarım, perakende, idari ve destek hizmetler gibi sektörleri de göz önüne aldığımızda toplam üretim katkımız  850 milyon dolar oldu. 2025 yılında hedefimiz bu rakamı 1 milyar dolara yükseltmek. Bu açıdan Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve uluslararası rekabet gücüne destek olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. İthal girdi kullanım oranını son derece azalttıklarını da vurgulayan Kanjee, yüzde 98 oranında yerli girdiyle 2023 yılında cari açığın kapanmasına 110 milyon dolarlık katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 2. Resim
Başlık Resmiİstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 2. Resim

Yerli tedarikçilere küresel rekabet gücü sağladı

Mwaffak Kanjee açıklamalarında McDonald’s Türkiye faaliyetlerinin ulusal ekonomiye katkısının ötesinde, küresel rekabetçiliğe ve Türkiye’nin gıda sektöründe marka bilinirliğine olumlu etkiler yarattığını da kaydetti. Kanjee, “Benimsediğimiz ithal ikame politikalarıyla cari açığın kapanmasına destek sağlamakla kalmayıp, McDonald’s Türkiye’nin yerli tedarikçilerinin uluslararası kalite standartlarına uyum sağlamasına ve yurt dışındaki McDonald’s restoranlarına da ürün tedarik etmelerine destek olduk. Bu durum, yerli tedarikçilerimize küresel düzeyde rekabet etme olanağı sağladı” dedi.

İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 3. Resim
Başlık Resmiİstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor: McDonald’s Türkiye’den 850 Milyon Dolarlık Üretim Katkısı! - 3. Resim

İstihdam etkisiyle 66 bin kişinin hayatına dokunuyor

8 binden fazla çalışanıyla yılda yaklaşık 100 milyon müşteriye hizmet sunan McDonald’s Türkiye’nin istihdam etkisine de değinen Kanjee, “Sektör ortalamasının üzerinde bir istihdam etkisine sahibiz. Tedarik zinciri, ödenen ücretlerin harcanması ve çalışanlarımızın hane büyüklüğünü de dahil ettiğimizde 66 bin kişinin yaşamını üretim süreçlerimizle etkiliyoruz” şeklinde konuştu.

McDonald’s Türkiye kadın yöneticilere emanet

TEPAV araştırmasına göre, yiyecek ve içecek sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 38,6 iken McDonald’s Türkiye, 2024 yılı itibariyle yüzde 48,9 kadın çalışan oranıyla sektör ortalamasının üzerine çıktı. “Türkiye genelinde üst ve orta düzey yönetici pozisyonlarındaki kadın oranı yüzde 19,6 iken McDonald’s Türkiye’de bu oran yüzde 40,3’e ulaştı” diyen Mwaffak Kanjee, “Kadınların iş gücüne katılımını ve iş dünyasında güçlenmesini destekliyoruz. Bu sayede ekonomik kalkınmanın hızlanacağını ve toplumsal eşitliğin daha sağlam temellere oturacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İşsizliğin yüksek olduğu genç yaş gruplarını destekliyor

Araştırma, McDonald’s Türkiye’nin gençlere önemli kariyer fırsatları sunduğunu da ortaya koydu. Ortalama 26,6 yaş ile genç bir çalışan profiline sahip olan şirket, özellikle işsizlik oranının yüksek olduğu genç yaş gruplarında istihdam yaratıyor. McDonald’s Türkiye’nin genç işsizliğini azaltmaya yönelik sürdürülebilir bir istihdam modeli benimsediğini ortaya koyan araştırma, şirketin esnek çalışma politikalarının, genç çalışanların hem eğitimlerine devam etmelerini hem de iş tecrübesi kazanmalarını mümkün kıldığını da gösterdi.

McDonald’s Türkiye’nin genç istihdama katkısıyla yalnızca bireysel değil, toplumsal düzeyde de ekonomik fayda yarattığını vurgulayan Mwaffak Kanjee, “Esnek çalışma saatleri ve çeşitli pozisyonlarla gençlere ilk iş deneyimlerini kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de işsizlik oranının yüksek olduğu genç yaş gruplarına yönelik istihdam fırsatlarını artmaya devam edeceğiz” dedi.

Biyobazlı dönüşümle karbon ayak izini yarı yarıya azalttı

Araştırma, şirketin tedarik zincirinde sürdürülebilir kaynak kullanımını da teşvik ettiğini gösterdi. Salata malzemeleri gibi tarımsal ürünlerde Global GAP (Good Agricultural Practices)  sertifikalı tedarikçilerle çalışan McDonald’s Türkiye, ilerleyen dönemlerde bu sertifikayı patates gibi diğer ürünler için de zorunlu hale getirmeyi planlıyor.

Ambalaj malzemelerinde de geri dönüştürülebilir çevre dostu hammaddeler tercih eden McDonald’s Türkiye, tüm restoranlarında kullandığı kızartma yağlarını neredeyse yüzde 100 oranında biyodizel üretimi için geri dönüştürüyor, ambalaj atıklarını da yasal düzenlemelere uygun şekilde geri kazanıyor. Bu kapsamda geçen yıl İstanbul-Levent restoranında başlattıkları “Yeşil Tepsi” projesine değinen Kanjee, yenilikçi tepsilerin yüzde 40 oranında biyobazlı hammaddeden üretildiğini ve karbon ayak izini yüzde 50 azalttığını vurguladı.

Çok yönlü sosyal sorumluluk çalışmaları yürütülüyor

Sporun iyileştirici ve birleştirici gücüne inanan Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın resmi sponsoru olan McDonald’s Türkiye, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma destek olmayı sürdürüyor. 6 Şubat Depremleri sonrasında hızla harekete geçerek 100 bin adet menü desteğiyle ihtiyaç sahiplerinin yanında olan şirket, 2024 yılı Ramazan ayında yine deprem bölgesinde 15 bin kişiye ulaştırdığı iftar yemeğiyle dayanışma ruhunu pekiştirdi. Sağlık alanında sosyal sorumluluk projeleri de yürüten McDonald’s Türkiye, bünyesindeki Çocuk Vakfı’nın desteğiyle kurulan ve 2018 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Selim Çöremen Kistik Fibrozis Merkezi’nde hastaların hem tedavi süreçlerini hem de psikolojik destek almalarını destekliyor. 

McDonald’s Türkiye Hakkında:

‘BrandZ 2024 En Değerli 100 Küresel Marka’ çalışmasına göre dünyanın en değerli 5. markası olan ve teknoloji şirketleriyle birlikte ilk 5’te yer alan tek yeme-içme firması McDonald’s, Türkiye’de ilk restoranını 1986 yılında açmıştır. McDonald’s Türkiye, bugün 278 restoranı ve 8 binden fazla çalışanıyla hizmet vermektedir. Sunduğu ürün ve hizmetlerin yüzde 98’ini Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerden temin etmektedir.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 18 Şubat, 2025 - 09:05
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İstanbul'da hissedilen bir deprem meydana geldi
    İstanbul'da hissedilen bir deprem oldu
    Kaydet
  • 2
    Sibirya gitti Akdeniz geldi! Orhan Şen hem yağmur hem de kar için tarih verdi
    Sibirya gitti Akdeniz geldi! Orhan Şen hem yağmur ...
    Kaydet
  • 3
    Eski SDG'liden bomba ifşaatlar! ABD’yi kandırdılar HDP pay gönderdi
    Eski SDG'liden bomba ifşaatlar!
    Kaydet
  • 4
    Survivor 2026 sarı takımda kimler var? Yeni gelen isimler belli oldu
    Survivor 2026 sarı takımda kimler var? Yeni gelen ...
    Kaydet
  • 5
    Günlük 2 tane yeterli! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor
    Günlük 2 tane yeterli! Karaciğeri ilk günkü gibi y...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Rahim Er
    Rahim Er TRT’yi tebrik
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD-Çin karşılaşması süreci ve yeni ittifaklar...
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Çalışma hayatında yeni dönem: "Güvenli gelecek" için konsey yeniden yapılandı!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan DENİZ SEVDASI
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Güvenli liman baş döndürdü
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Yeni transferi duyurdu: O da kadromuzda olacak
    Yeni transferi duyurdu: O da kadromuzda olacak
    Kaydet
  • Evini kiraya vermeyene 52 bin avro ceza
    Evini kiraya vermeyene 52 bin avro ceza
    Kaydet
  • En çok altın alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
    En çok altın alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
    Kaydet
  • Köyün 25 yıllık camisi satışa çıktı!
    Köyün 25 yıllık camisi satışa çıktı!
    Kaydet
  • Murtaza Kalesi zamana direniyor
    Murtaza Kalesi zamana direniyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
5 günlük bebeğe şiddet uygulamıştı! O hemşire teslim oldu
5 günlük bebeğe şiddet uygulamıştı! O hemşire teslim oldu
Kaydet
Çocukların gözü önünde köpeği vahşice öldürdü! Görüntüler dehşete düşürdü
Çocukların gözü önünde köpeği vahşice öldürdü!
Kaydet
Malatya'da nişan töreninde kabus! Davetliler zehirlendi, ambulanslar peş peşe gitti
Malatya'da nişan töreninde kabus!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası