Gedik’in naaşı Menderes’in yanına taşınacak! 66 yıl sonra şehit sayıldı

Gedik’in naaşı Menderes’in yanına taşınacak! 66 yıl sonra şehit sayıldı
Başlık ResmiGedik’in naaşı Menderes’in yanına taşınacak! 66 yıl sonra şehit sayıldı

Menderes ve arkadaşları anıldı. Gözaltında intihar ettiği söylenen dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik’in de şehit sayılması ve 66 yıl sonra Anıtmezar’a defnedilmesi kararlaştırıldı. İçişleri Bakanı Çiftçi, detayları gazetemize anlattı.

Kaydet
|

Tarihe vurulmuş kara bir leke olan 27 Mayıs 1960 askerî darbesinin canından ettiği eski İçişleri Bakanı İsmail Namık Gedik’in de şehit olarak anılmasına karar verildi. Gedik’in naaşı, Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı’ndan alınıp İstanbul Topkapı’daki Anıtmezar’a defnedilecek.

Namık Gedik
Başlık ResmiNamık Gedik

İki dönem bakanlık yapan Gedik, darbe günü evinden kapı kilidi kurşunlanarak alındı. Bir kamyonet kasasında Ankara Harp Okulu’na götürüldü. 29 Mayıs 1960 gecesi vefat haberi geldi. Darbeciler, üçüncü katın penceresinden atlamak suretiyle intihar ettiğini kayıtlara geçti. Ailesi ve sevenleri ikna olmadı. Gedik’in, iri cüssesinden dolayı 55 santimetrelik genişlikte çift camlı pencereden atlamasının mümkün olmadığı belirtildi. Gözaltı sırasında ağır fiziki ve manevi işkenceye maruz kaldığı belirlenen Gedik’in cenazesi, ailesine de gösterilmedi.

ÖNERİLEN HABERLER
Bakan Çiftçi İhlas Holding’i ziyaret etti
GÜNDEM

Bakan Çiftçi İhlas Holding’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı bir rapor hazırladı. Raporda merhum Gedik’in ölümünün basit bir intihar olarak kabul edilemeyeceği, darbe sürecindeki ağır işkence ve baskı ortamının hukuki açıdan bir cinayet olduğu belirtildi.

İhlas Holding’i ziyaret eden İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, gazetemizin yazı işleri toplantısına katıldı. Çiftçi, İhlas Medya’ya 'Terörsüz Türkiye' sürecine desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Başlık Resmiİhlas Holding’i ziyaret eden İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, gazetemizin yazı işleri toplantısına katıldı. Çiftçi, İhlas Medya’ya 'Terörsüz Türkiye' sürecine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının mezarı başında düzenlenen anma törenine katıldıktan sonra İhlas Holding’i ziyaret ederek bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören ile bir görüşme gerçekleştiren Çiftçi, ardından gazetemizin yazı işleri toplantısına katıldı.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören
Başlık Resmiİçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören

Gündeme dair konuşan Mustafa Çiftçi “Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Kabine Toplantısı’nda talepleri bakanlara dağıtıyor. Namık Gedik ile ilgili talebi de bana verdi. Ben Gedik’in Demokrat Parti (DP) zamanında İçişleri Bakanlığı yaptığını, intihar ettiğini biliyordum. Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığımız bununla ilgili bir araştırma raporu düzenledi. Raporu okuyunca işin aslını öğrendim. Konu, Cumhurbaşkanı’mıza arz edildi. Bunun neticesinde kabrinin, Anıtmezara nakledilmesi yönünde bir yazı imzaladı. İnşallah rahmetli bakanımızın cenazesi, dava arkadaşlarının yanına defnedeceğiz. Ben 12 Eylül darbesinde çocuktum. 28 Şubat’ta kaymakamdım. Herkes bana ‘Bu kafayla gidersen kaymakam bile olamazsın’ diyordu. Şimdi valiliği de geçtik. Cumhurbaşkanı’mızdan Allah razı olsun, hayallerimiz gerçekleşti” dedi.

ÖNERİLEN HABERLER
İçişleri Bakanı Çiftçi
GÜNDEM

İçişleri Bakanı Çiftçi'den TGRT Haber'de önemli açıklamalar: "İbretiâlem olsun diye talimat verdim"

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.