Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

'Türkiye antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi'

'Türkiye antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi'
Fotoğraf Başlığı 'Türkiye antibiyotik kullaniminda Avrupa birincisi'

Prof. Dr. Meşe, Türkiye'de bilinçsiz antibiyotik tüketiminin oldukça fazla olduğunu belirterek, "Antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinciyiz" dedi.

Kaydet
a- | +A

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye'nin antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Meşe, yaptığı yazılı açıklamada, toplumda yaygın olan anlayışın aksine antibiyotiğin ağrı kesici, ateş düşürücü, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürüğü hafifletici etki sağlamadığı gibi nezle ve grip tedavisinde de yerinin olmadığını belirtti.

Dünyada her 10 dakikada 2 ton antibiyotik tüketildiğini bunun da yüzde 30'unun gereksiz olduğunu vurgulayan Meşe, şunları kaydetti:
"Bilinçsiz antibiyotik tüketiminin oldukça fazla olduğu ülkemiz, antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci. Antibiyotiğe dirençli ağır enfeksiyonlardan her 10 dakikada 1 kişinin öldüğü dünyamızda 2000'li yıllardan bu yana çok az yeni antibiyotik buluşunun olduğu göz önüne alındığında, antibiyotik direnci konusunda çok zor günlerin bizleri beklediğini söyleyebiliriz."

Meşe, gereksiz, aşırı ve doktor bilgisi dışında antibiyotik kullanımının hastaya bir fayda sağlayamayacağı gibi vücut florasının bozulmasına yol açtığı uyarısında bulundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.