Dengeler değişecek! ABD’den F-16 konusunda Ukrayna’ya sevindirici haber

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dengeler değişecek! ABD’den F-16 konusunda Ukrayna’ya sevindirici haber

DÜNYA Haberleri

Üst düzey ABD'li yetkililer, Başkan Joe Biden'in G7 liderlerine Washington'ın Ukraynalı pilotlar için F-16 savaş uçakları konusunda ortak müttefik eğitim programlarını desteklediğini söylediğini aktardı. Kiev, Moskova'ya karşı hava gücünü artırmaya çalıştığı için bu karar savaşın gidişatı açısından "denge değiştirici" olarak değerlendiriliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan G7 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Japonya'nın Hiroşima kentinde basın toplantısı yaptı.

Sullivan, Ulusal Güvenlik Danışmanlığını yaptığı ABD Başkanı Joe Biden’ın mevkidaşlarına Washington'ın Ukraynalı pilotları F-16'lar da dahil olmak üzere dördüncü nesil savaş uçakları konusunda eğitmek için gösterilen ortak çabayı destekleyeceğini söylediğini ifade etti.

Sullivan, “Ukrayna'nın kendini savunmasına yönelik uzun vadeli taahhüdümüzün bir parçası olarak Ukrayna Hava Kuvvetlerini geliştirmeye yönelik görüşmeler yapıyoruz. Eğitim önümüzdeki aylarda ilerledikçe uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Dengeler değişecek! ABD’den F-16 konusunda Ukrayna’ya sevindirici haber

UKRAYNA, RUSYA TOPRAKLARINI VURACAK MI?

BBC tarafından aktarılan bilgiye göre Sullivan’a, “Ukrayna, ABD'ye bu F-16'ları ya da savaş uçaklarını Rus topraklarını hedef alacak saldırgan bir şekilde kullanmayacağına dair hangi güvenceleri verdi?” sorusu yöneltildi.

Sullivan’dan “ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı tüm teçhizat, ABD'nin Rusya topraklarına yönelik saldırılara izin vermediği veya desteklemediği şeklindeki temel şartla birlikte yapılıyor. Bu, F-16'ların sağlanmasında da geçerli olacaktır” cevabı geldi.

UKRAYNA'DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washington’ın F-16 kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD'nin tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, göklerdeki askerlerimizi büyük ölçüde güçlendirecektir" yorumunu yaptı.

Kaynak: BBC

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...