Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

214 milyarlık israfa Turuncu Bayrak

214 milyarlık israfa Turuncu Bayrak

EKONOMİ Haberleri

Her yıl 18 milyon ton gıdayı israf ediyoruz. 1,7 milyar ekmeği çöpe atıyoruz. Otellerde bilinçli tüketimi esas alacak “Turuncu Bayrak” uygulaması ile beş yılda gıda israfı yüzde 70 azaltılacak.

Yapılan bütün uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen, Türkiye’de gıda israfı hâlâ istenen düzeye indirilemedi. TÜİK ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre; her yıl 18 milyon ton gıdayı (sebze ve meyveyi) israf ediyoruz. 1,7 milyar ekmeği çöpe atıyoruz. Bunun maliyeti ise, tam 214 milyar TL’yi buluyor. Bir taraftan kurumlar da bu israfı azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor. Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı, özellikle otellerdeki israfı hedef alan “Turuncu Bayrak” uygulamasını hayata geçirdi. Program Direktörü Ali Akgün, altı ay önce başlattıkları seferberlikle, beş senede gıda israfını yüzde 70 engellemek istediklerini bildirdi. Platformun hazırladığı “Gıda israfı için otellerde ‘Turuncu Bayrak’ uygulaması” Alanya’da otel yöneticilerine anlatıldı.
İsrafın önlenmesi hâlinde ekonominin daha da güçleneceğini aktaran Ali Akgün “Türk halkının ‘nimet’ olarak adlandırdığı ekmek ve yemeğin atılmaması gerekiyor. Dünyada 800 milyon insan açlık sınırında. Biz özellikle otellerdeki gıda israfının önüne geçmek istedik. Bu, işletmeler için önemli bir ekonomik kayıp da aynı zamanda... Sonuçta bunlar para ile alınıyor. Bunu ekonomiye kazandırmamız lazım. Müşterilerin, ne kadar az atık bırakması konusunda çalışmalar yapmak gerekiyor. Alınacak tedbirlerle bunu başaracağız. Gıdanın gereğinden fazla tüketilmesi de israf oluyor. Obezite, gıda israfının bir modeli. Bir yandan açlık sebebiyle çokça insan ölüyor, diğer yandan insanlığı tehdit eden obezite var. Biri yemeğe ulaşamıyor, diğeri de çok yemekten hayatını kaybediyor” diye konuştu.

İMALATTAN TÜKETİME...
Antalya’da gönüllülük esasına bağlı olarak hayata geçirilen “Turuncu Bayrak” uygulaması kapsamında, gıda israfına savaş açılacak. Bu kapsamda otellerde, ürünün imalatından, tatilcinin tüketimine kadar herkes bilinç-lendirilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...