Altında tren kaçıyor! Gramda yıl sonu 3 bin TL senaryosu 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altında tren kaçıyor! Gramda yıl sonu 3 bin TL senaryosu 

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Altında son dakika! 1 Mart gram altın fiyatı serbest piyasada 2060 TL’yi aşarak yeni rekorunu gördü. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Hem dolar hem de ons tarafındaki fiyatlamalar gram altını destekliyor. Artık tren kaçıyor, gramda gerilemeler alım fırsatı. İlk etapta yıl ortasında 2500 TL görülebilir. Sene sonunda ise 2700-3000 TL bandına doğru hareketlilik gerçekleşebilir. Ons altında 2070 dolar ve üzerindeki haftalık kapanışlar, yükselişin de başlayacağı yönünde önemli bir sinyal verebilir” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Altın fiyatlarında son iki günde yaşanan hareketlilik devam ediyor. Önce ons altında 2030 dolardan 2050 dolar sınırına doğru yükseliş ardından da bu sabah dolar/TL’de gözlemlenen artış, serbest piyasada gram altın fiyatlarını da 2060 TL’nin üzerine taşıdı. Ons altında bu sabah fiyatlar 2045 dolar civarında seyrediyor. Kapalıçarşı’da sabah saatlerinde çeyrek altın 3 bin 531, yarım altın 7 bin 106 ve tam altın 14 bin 168 TL’den satılıyor. 

ONS ALTINDA BEKLENTİLER

ABD tarafında ilk faiz indiriminin haziranda gerçekleşeceğine dair beklentilerin ağırlık kazanmaya başladığını belirten Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “FED üyeleri de ağırlıklı olarak aynı zamanlamaya dikkat çekiyor. Ve bu yıl toplamda 3 faiz indirimi konusunda bir konsensüs oluşuyor. Yani piyasa ve FED aynı noktada buluşmaya başladı. Ons altında bu yılın ortalarından itibaren faiz indirimi süreci de başlayınca 2300-2350 dolar seviyeleri görülebilir. 2070 dolar ve üzerinde haftalık kapanışlar yükseliş için önemli bir sinyal verebilir” dedi.

GRAM ALTINDA HEDEF

ABD’de açıklanan son Çekirdek PCE verisinin beklenti dahilinde geldiğini hatırlatan Eryılmaz, “Piyasa, yüksek gelen TÜFE’nin ardından bu veriyi beğendi. Ons altın 2050 dolara kadar gitti. Ons, FED sınavını başarılı sürdürüyor. Bundan sonra 2000 dolar altını beklememek gerekir, test edebilir ancak orada kalıcı olmayabilir. Gram altın tarafında, dolar/TL’den aldığı destekle birlikte yıl ortasında 2500 TL görülebilir. Yıl sonunda ise 2700-3000 TL bandı test edilebilir” görüşünü dile getirdi. 

ABD VERİLERİNDE SON DURUM 

FED politikalarını ve ons altın fiyatlamalarını yakından ilgilendiren ABD tarafındaki son açıklanan verilere bakıldığında, ekonomik aktivitede bir miktar yavaşlama eğilimleri öne çıktı. Bu çerçevede ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE), aralıkta bulunduğu yüzde 2,9 seviyesinden, ocak ayında yüzde 2,8'e geriledi. Öte yandan ABD’de istihdam piyasası ve gelirlerin güçlü olması ve borsa gibi yatırımlardan elde edilen kazançların artmasına rağmen konut satışlarında düşüş gerçekleşti. Yüksek kredi maliyeti sebebiyle ocakta konut satışları %4,90 oranında gerileme kaydetti.

FED ÜYELERİNDEN SON MESAJLAR

Altın yatırımcıları tarafından dikkatle takip edilen ABD Merkez Bankası üyelerinin son mesajlarında da ciddi bir değişiklik gözlemlenmiyor. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, “Son açıklanan enflasyon rakamları da gösterdi ki zor bir süreçten geçiliyor. İlk faiz indirimi için yaz ayları daha uygun gözüküyor” dedi. Chicago FED Başkanı Austan Goolsbee, sadece dün açıklanan ve gerilemeye işaret eden çekirdek enflasyon rakamlarına göre hareket etmenin uygun olmayacağını aktarırken; San Francisco FED Başkanı Mary Daly de hızlı bir faiz düşürme sürecine şimdilik ihtiyaç olmadığını tekrarladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...