Dolarda baş döndüren hareketler! İşte ilk fiyatlar…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolarda baş döndüren hareketler! İşte ilk fiyatlar…

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! 27 Şubat dolar fiyatı 31,30 TL’den yeni güne başladı. Ardından fiyatlar bir miktar geri çekilse de 31,15 TL seviyesi üzerinde dengelenme çabası sürüyor. Kapalıçarşı’da ise dolar 31,35 TL’den satılıyor. Analistler, “Kapalıçarşı’da talep yüksek, seçim sonrası endişeler devam ediyor. Dolarda bundan sonra 31,00 TL’nin altı zor gözüküyor. Seçim sonrasında ise TCMB’nin alacağı tedbirler kurların seyri üzerinde belirleyici olacak” uyarısında bulunuyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Piyasalar yeni haftaya hareketli bir başlangıç yaparken; iç piyasada dövizin seyrine dair beklentilerde odak noktası, TCMB politikaları olmaya devam ediyor. Merkez Bankasının para politikasının “yeterince sıkı olup olmadığı” yönünde tartışmalar devam ederken, “Burası belki bir miktar gözden geçirilecek. Seçimden sonra daha sıkı bir para ve maliye politikası olacak mı, bu önemli. Faiz indirimi zaten gündemde olmayacak. Kartlı harcamalarda ciddi artışlar var ve bu, enflasyonist baskıların canlı kalmasını beraberinde getiriyor. Bu alanda bazı tedbirler görülecektir” görüşünü dile getiriyor.

27 ŞUBAT DOLAR VE EURO FİYATI KAÇ TL?

Döviz piyasaları haftanın ikinci işlem gününde, yukarı seyrine devam ediyor. 27 Şubat dolar fiyatı serbest piyasada 31,30 TL seviyelerinden işlem görmeye başladı. Daha sonra fiyatlar bir miktar geri çekilse de 31,15 üzerinde denge arayışı devam ediyor. Euro’da sabah saatlerinde 33,90’dan ilk fiyatlamalar geçiyor. Kapalıçarşı’da ise dolar 31,35 TL’ye yakın seviyelerden güne başlangıç yapıyor. Analistler; dolarda 31,10 seviyesinin destek, 31,50 seviyesinin direnç olarak takip edilmesi, 31,00 TL’nin altının artık beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.

KREDİ KARTI FAİZLERİ ARTABİLİR

İçeride enflasyonist baskıların döviz tarafında da dikkatle takip edildiğini, burada kart harcamalarının bir yılda yaklaşık %150 artmasının dikkat çektiğini aktaran analistler, “Alışverişlerde taksitlendirmenin mi önüne geçilecek ya da kısıtlanacak? Yoksa kartlı harcamalarda uygulanan faiz oranlarının artması mı sağlanacak? Şu anda kartlı harcamalarda faiz oranı yüzde 3,50-4,00 arasında ve bu oranlar, mevcut enflasyona göre cazip görülüyor ve harcamaların azalması yönünde bir etki yapmıyor. Gelebilecek tedbir, kartlı harcamalarda faiz artışı yönünde olabilir ve bu da seçimden sonra gerçekleşebilir” diye konuşuyor.

DOLAR VE TL’DE BEKLENTİ

Bugünlerde sıkça dile getirilen “TL’nin reel değerlenmesi” politikası ile döviz kurlarının belli bir kontrol altında tutulması amaçlanıyor. Böylece kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinin ağırlaşmaması ve kur kaynaklı maliyet enflasyonunun da önüne geçilmesi hedefleniyor.

DIŞ PİYASALARDA DOLAR

Bu arada dolar endeksinde son 3 haftanın da düşük seviyeleri yakın olan 103,75 seviyesine doğru geri çekilme dikkat çekiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise 4,27 seviyesinde bulunuyor. Stratejist Cüneyt Paksoy, “Gözler 20 Mart’taki FED toplantısında olacak. Faiz indirimi gelmeyecek ama mesajlara odaklanacağız. Faiz politikasının yol haritasını anlayabileceğiz. Haziranda da başlamayacaklarına işaret ederseler, burada piyasa biraz karışabilir” uyarısında bulunuyor.

BU SEVİYELERE DİKKAT

Enflasyon, FED’in istediği hedeflere gelmeden hızlı bir faiz indiriminin söz konusu olmayacağını aktaran Paksoy, “Dolar endeksi 105’i geçmedikçe ve ABD iki yıllık tahvil faizleri 4,50’yi aşmadıkça, piyasalarda stres artmaz. Mevcut görünüm devam eder. ABD borsaları iyi bilançoları pozitif fiyatlamaya devam ediyor. Ama bir süre sonra reel gerçeklere dönüş, orada da yaşanabilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...