Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 7 soruda Türkiye'deki aşı çalışması
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

7 soruda Türkiye'deki aşı çalışması

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2020 - 12:06
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
7 soruda Türkiye'deki aşı çalışması
Fotoğraf Başlığı 7 soruda Türkiye'deki asi çalismasi

Covid-19 salgını sürüyor. Türkiye'de günlük vaka sayısı 28 bini geçti. Ölüm sayısı günlük en yüksek seviyeye ulaştı. Gözler, aşı çalışmalarında. Pekiyi çalışmalarda son durum ne? İşte 7 soruda aşı çalışması:

Kaydet
a- | +A

Covid-19 salgını sürüyor. Türkiye'de günlük vaka sayısı 28 bini geçti. Ölüm sayısı günlük en yüksek seviyeye ulaştı. Gözler, aşı çalışmalarında. Pekiyi çalışmalarda son durum ne? İşte 7 soruda aşı çalışması:

1-Türkiye ne kadar aşı alacak?
Türkiye'nin dünyada yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bağışıklık oluşturmayı amaçlayan aşı adaylarından ikisinden kış aylarında toplam 75 milyon doz satın almayı planladığı bildirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü basın toplantısında, erken dönemde güvenilirliğini ve etkinliğini kanıtlanmış Çin menşeli inaktif aşı adayından aralık, ocak ve şubatta toplam 50 milyon doz satın almak üzere sözleşme imzalandığını, Almanya menşeli mesajcı Ribo Nükleik Asit (mRNA) temelli aşı adayından ise 1 milyonu aralıkta olmak üzere toplam 25 milyon satın alınması için görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı.

2-Aşılama ne zaman olacak?
İki doz uygulanan bu aşılardan toplam 75 milyon doz sağlanması halinde, Türkiye nüfusunun yarısına yakınının kış aylarında aşılanabilmesi mümkün olacak.
Bakan Koca, ilave seçenek olarak Rusya'nın geliştirdiği adenovirüs vektörü içeren aşı adayının veya başka bir potansiyel aşının satın alınması için de irtibat halinde olduklarını aktardı.
Türkiye'de biri klinik deneme aşamasına geçen 16 yerli aşı adayının bulunduğunu hatırlatan Bakan Koca, insanlar üzerinde test edilmeye başlanan, şimdiye dek 44 gönüllüye uygulanan inaktif aşı adayının en geç nisan ayında 3'üncü aşama klinik denemeler ile yaygın kullanıma başlanacağını umduklarını söyledi.

3-Çin menşeli inaktif aşısında son durum ne?
Çinli ilaç şirketi SinoVac tarafından geliştirilen "CoronaVac" adlı Kovid-19 aşı adayının, Çin'de mayıs ve haziran aylarında 743 gönüllünün katılımıyla yürütülen 1'inci ve 2'nci aşama denemelerinde bağışıklık tepkisi oluşturmayı başardığı ciddi bir yan etkiye rastlanmadığı bildirildi. Çin hükümeti temmuz ayında aşı adayının acil kullanımına izin verdi.
Formülünde virüsün etkisizleştirilmiş (inaktif) bir versiyonunu içeren aşı adayı için 21 Temmuz'da Brezilya'da, 11 Ağustos'ta Endonezya'da 3'üncü aşama klinik denemelere başlandı.
Aşı adayı, Brezilya'daki denemede 8 bin 870, Endonezya'daki denemede ise 1620 sağlıklı gönüllü üzerinde uygulandı.
Brezilya Sağlık Bakanlığı, 19 Ekim'de yaptığı açıklamada, CoronaVac'ın ülkede üçüncü aşama test edilen 5 ayrı aşı adayı içinde en güvenlisi olduğunu bildirdi.

4-Türkiye'de denenen ilk potansiyel Kovid-19 aşısı ne zaman uygulanacak?
CoronaVac 3'üncü aşama denemeler kapsamında 15 Eylül'de Türkiye'de insanlar üzerine test edilmeye başlandı. İlk kez Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanına uygulanan aşı adayı, "Türkiye'de denenen ilk potansiyel Kovid-19 aşısı" oldu.
Aşı adayı sağlık çalışanlarının ardından, 23 Kasım'da Türkiye'de 23 merkezde gönüller üzerinde test edilmeye başlandı. 20 Kasım'da duyurulan denemelere gönüllü olmak üzere 20 bin kişi başvurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım'da, Türkiye'nin aşı adayından, aralıkta 10 milyon, ocakta 20 milyon ve şubatta 20 milyon doz satın almak üzere anlaşma yaptığını duyurdu. Böylece Türkiye potansiyel aşıdan kış aylarında 50 milyon doz tedarik etmiş olacak.

5-Almanya menşeli mRNA aşısı da Türkiye'ye gelecek mi? Gelecekse ne kadar olacak?
Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği "BNT162b1" adı verilen aşı adayı, 3'üncü aşama denemeleri tamamlayan ilk potansiyel Kovid-19 aşısı oldu.
Mesajcı Ribo Nükleik Asit (mRNA) temelli aşı adayı, Kovid-19'u etkisiz kılan kan şekeri enzimleri ile alımlayıcı-bağlayıcı İmmünoglobulin G antikorlarını harekete geçirmeyi, hücre düzeyinde bağışıklık tepkisi oluşturan CD4+ ve CD8+ glikoproteinlerini artırmayı amaçlıyor.
ABD'de Pfizer, Çin'de Fosun Pharma ilaç firmalarının üretim lisansını aldığı aşı adayı için 1'inci ve 2'nci aşama klinik denemelerinin Almanya’da yürütülmesinin ardından 27 Temmuz’da ABD, Arjantin ve Almanya’nın aralarında olduğu ülkelerde 30 bin sağlıklı gönüllünün katılması hedefiyle 3. aşama klinik denemeler başlatıldı. Pfizer, 12 Eylül’de denemenin katılımcı sayısını 44 bine çıkarmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvuruda bulundu.
Pfizer ve BioNTech, 18 Kasım'da 3'üncü aşama klinik denemelerini tamamladığını, aşı adayının denemelerde yüzde 95 etkili olduğunu bildirdi.
Şirketler, 20 Kasım'da henüz tescillenmeyen aşı adayının acil kullanımına izin verilmesi için FDA'ya başvuruda bulundu.
Şirket aşının tedariki için ABD, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada ve Japonya ile anlaşmalar yaptı. ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde 100 milyon doz aşı satın almak için 1,95 milyar dolar taahhüt ederken, AB Komisyonu aşıdan 300 milyon doz, Japonya ise 120 milyon doz satın almak üzere ön sözleşme imzaladı.
Şirket, aşıdan 2020 sonuna kadar 100 milyon ve 2021 sonuna kadar ise yaklaşık 1,3 milyar doz üretmeyi planlıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım'da, Türkiye'nin aşı adayından, 1 milyonu aralıkta olmak üzere kış aylarında 25 milyon doz satın almak üzere görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

6-Yerli inaktif aşısında gelişme var mı?
Türkiye'de de yerli Kovid-19 aşısı üretme çabaları sürüyor. Biri klinik denemelerde insanlar üzerinde test edilmeye başlanan 16 aşı adayı üzerinde çalışmalar yürütülüyor.
Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ERAGEM) yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen, Koçak Farma şirketi tarafından üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığınca desteklenen "ERUCOV-VAC" adı verilen aşı adayı 5 Kasım'da gönüllüler üzerinde test edilmeye başlandı. Virüsün etkisizleştirilmiş bir versiyonunu içeren (inaktif) aşı, Türkiye'de insanlar üzerinde test edilmeye başlanan ilk yerli Kovid-19 aşı adayı oldu.
Sağlık Bakanı Koca'nın verdiği bilgiye göre, aşı adayı şu ana kadar 44 gönüllü üzerinde test edilirken, herhangi bir soruna rastlanmadı.
Koca, aşı adayının en geç nisanda 3'üncü aşama klinik denemelerine ve yaygın kullanımına başlanacağını umduklarını belirtti.
Çalışmaları süren 16 yerli aşı adayının 4'ünün inaktif aşılar olduğunu belirten Koca, "Diğer aşıları da yakından takip ediyoruz. Yani yerli aşılarımız sadece bir değil, birden fazla aşı olacak. Muhtemelen nisan ayında kullanıma geçmiş olacağız." bilgisini verdi.

7-Klinik denemeler kaç aşamada yapılıyor?
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve insanlar üzerindeki muhtemel yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, aşının bağışık tepkilerini uyandırmadaki etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.
Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 60,7 milyonu aşarken 1 milyon 426 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Kasım, 2020 - 12:06
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 2
    Umut Bulut davasında yeni gelişme: Kulübün ödeyeceği parada büyük düşüş
    Umut Bulut davası: Kulübün ödeyeceği para açıkland...
    Kaydet
  • 3
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 4
    Genç yaşta vefat eden Ece İrtem’e veda… Babası tabutu omzunda taşıdı
    Genç yaşta vefat eden Ece İrtem’e veda… Babası tab...
    Kaydet
  • 5
    Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
    Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artı...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Pizza Hut 2,7 milyar dolara satılıyor! İşte yeni sahibi
    Pizza Hut 2,7 milyar dolara satılıyor! İşte yeni sahibi
    Kaydet
  • İETT'de unutulan binlerce eşya satışa çıktı!
    İETT'de unutulan binlerce eşya satışa çıktı!
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
İsviçre'deki imza töreni iptal mi? İran noktayı koydu
İsviçre'deki imza töreni iptal mi? İran noktayı koydu
Kaydet
Yeni Fed Başkanı Kevin Warsh ilk faiz kararını açıkladı! Son dört toplantıda aynı karar
Yeni Fed Başkanı Kevin Warsh ilk faiz kararını açıkladı!
Kaydet
Hizbullah'tan İsrail'e 5 şartlık müzakere mesajı
Hizbullah'tan İsrail'e 5 şartlık müzakere mesajı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası