Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Dışişleri'nden Yunanistan'ın Türk okulları kararına sert tepki

Dışişleri'nden Yunanistan'ın Türk okulları kararına sert tepki
Fotoğraf Başlığı Disisleri'nden Yunanistan'in Türk okullari kararina sert tepki

Dışişleri Bakanlığınca Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatması hakkında yapılan yazılı açıklamada, "Yunanistan’ın, tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliğini bahane ederek, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınıyoruz" denildi.

Kaydet
a- | +A

Dışişleri Bakanlığı tarafından, konu hakkında yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yunanistan’ın, tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliğini bahane ederek, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınıyoruz.
Bu son kararla birlikte, Azınlık ilkokullarının yarısından fazlası kapatılarak, sayıları 103’e düşürülmüştür. Böylelikle, Batı Trakya Türk Azınlığına ait ilkokulların 'geçici durdurma' yoluyla kapatılmasına yönelik Yunanistan’ın uyguladığı politikanın sistematik bir hal aldığı tescillenmiştir.

Öte yandan, Yunanistan’da okullarla ilgili olarak son yapılan yasal düzenlemede, azınlık okullarının birçok maddede kapsam dışında bırakılarak ayrımcılık yapıldığı görülmüştür.

Lozan Barış Antlaşması hükümlerini ihlal eden bahse konu kararlar, Batı Trakya’daki soydaşlarımıza yönelik on yıllardır sürdürülen asimilasyon ve baskı politikalarının eğitim alanındaki yansımasının bir başka göstergesidir.

Yunanistan, bir yandan öğrenci azlığı bahanesiyle ilkokul kapatırken, diğer yandan ihtiyaç olmasına rağmen yeni Azınlık ortaokul/lisesi açılması taleplerini görmezden gelmekte ve Azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etmektedir.

Yunanistan’ı, son yasal düzenlemelerde de görülen, Azınlık okullarına yönelik uyguladığı ayrımcı politikaya son vermeye davet ediyoruz.
Uluslararası toplum, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede insan haklarının sistemli bir biçimde ihlal edilmesine daha fazla seyirci kalmamalıdır.
Türkiye, hem ikili temaslarda, hem de uluslararası platformlarda, Azınlığın hak ve hukuk mücadelesini desteklemeye devam edecektir."

BAKMADAN GEÇME
Yunanistan tarafından ateş açıldı, Türk vatandaşı hayatını kaybetti
HABER

Yunanistan tarafından ateş açıldı, Türk vatandaşı hayatını kaybetti

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.