Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tansu Çiller tanık olarak dinlenecek
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Tansu Çiller tanık olarak dinlenecek

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2017 - 23:46
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Tansu Çiller tanık olarak dinlenecek
Fotoğraf Başlığı Tansu Çiller tanik olarak dinlenecek

Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin 19 kişinin yargılandığı davada, eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in tanık olarak dinlenmesi kararlaştırıldı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye'de 90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin Ankara'da görülen davanın 17'nci celsesinde, tanık olarak ifade vermesi istenen eski başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Uçuran Çiller'in, avukatı aracılığıyla gönderdikleri dilekçe, mahkemece usule aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Tansu Çiller ve eşi Özel Uçuran Çiller'in, bir sonraki duruşmada SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, yaklaşık 3 yıldır görülen ve aralarında İbrahim Şahin, Korkut Eken, Mehmet Ağar, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy gibi isimlerin bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Bugünkü celseye sanıklardan katılan olmazken, bazı müşteki ve sanık avukatları mahkemede hazır bulundu.

TANSU ÇİLLER VE ÖZEL UÇURAN ÇİLLER'İN MAHKEMEYE GÖNDERDİĞİ DİLEKÇE

Bir önceki celsede tanık olarak dinlenmesine karar verilen eski başbakanlardan Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller, mahkemeye avukatları aracılığıyla bir dilekçe göndererek, katılan vekillerden hangi konular hakkında kendilerinden tanıklık yapılmasını istediklerini yazılı olarak bildirmelerini istedi.

Çiller çiftinin avukatının, mahkemeye gönderdiği dilekçe, şöyle:

"Her ne kadar katılan vekilleri tarafından şahit olarak dinlenmeleri talep edilmiş ise de müvekkillerin iddianame kapsamı olaylar hakkında doğrudan bilgi ve görgüleri bulunmamaktadır. Her iki müvekkilim de katılanları ve maktüllerin hiçbirini hayatlarında bir kez olsun görmemişler, kendileri ile hiçbir zaman konuşmamışlar, arkadaşlık ya da komşuluk ilişkisi gibi hiçbir ilişkileri de olmamıştır. Davaya konu olan olaylarla da hiçbir ilişkileri yoktur. Esasen katılanların da böyle bir ilişkinin varlığı konusunda hiçbir iddiada dahi bulunmamışlardır. O dönemde Başbakan olmak ya da Başbakan eşi olmak tek başına şahit olarak dinlenmeye veya şahit gösterilmeye neden olmamalıdır. Bu, olsa olsa abesle iştigaldir. Aksi halde bugünkü Başbakan ve Cumhurbaşkanı da bu dönemde yaşanan olaylara ilişkin olarak yarın şahit gösterilmelerine ve şahit olarak dinlenmelerine örnek teşkil eder ki, bunu kabul etmek mümkün değildir. Diğer taraftan davaya konu olan olayların üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçtiği için, müvekkillerin şahit olarak dinlenmesini isteyen katılan vekillerinin hangi konular hakkında şahitlik yapılmasını istediklerini yazılı olarak bildirmeleri halinde yazılı olarak bilgi verilmesi mümkün olabilecektir. Açıklanan nedenlerle tanıklık yapılması istenilen konuların devlet sırrı niteliği de taşıyabileceği gözetilerek, müvekkillerin şahit olarak dinlenmesini isteyen katılan vekillerinden hangi konular hakkında şahitlik yapılmasını istediklerini yazılı olarak bildirmeleri yönünde ara karar oluşturulmasını vekaleten arz ve talep ederiz"

NUR İNUĞUR TANIK OLARAK DİNLENDİ

Tanık olarak dinlenmesine karar verilen Veli Küçük, sağlık sorunları olduğu yönünde mahkemeye bir rapor gönderdi. CHP Milletvekili Fikri Sağlar ise mazeret bildirmeden duruşmaya katılmadı. Mahkeme, 1995 yılında kaçırıldıktan sonra ortadan kaybolan MİT'çi Tarık Ümit'in bir dönem birlikte yaşadığı Nur İnuğur'u Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılıyla dinledi. İfadesinde Tarık Ümit'le 1991-1994 yılları arasında duygusal bir ilişki yaşadıklarını söyleyen tanık Nur İnuğur, Ümit'in kaybolmasının ardından kendisinin Maslak'taki bulunan askeri komutanlığa çağrılarak, ifadesinin alındığını söyledi. Burada kendisini soyadını hatırlayamadığı Ahmet isminde bir astsubayın sorguladığını ve kendisine Tarık Ümit'in kaybolması ile ilgili sorular sorulduğunu belirtti.

"KAYBOLMADAN ÖNCE BENİ EVİNE ÇAĞIRMIŞTI"

Tarık Ümit'in, kendisiyle evlenmek istediğini; ancak bunu kabul etmediğini ifade eden İnuğur, "Bir dönem nişanlı kaldık. Bana eskiden MİT'te çalıştığını ancak artık alakası olmadığını söylemişti. Kaybolmadan bir süre önce beni evine çağırmıştı. Gittiğimde kapıyı tanımadığım 30 yaşlarında bir erkek şahıs açmıştı. 'Tarık'la görüşeceğim' dediğimde, içerden Tarık bana seslenerek 'buradayım, sen üst kata çık, işim bitince çıkarız' demişti. Kapıyı açan kişi dışında evde iki kişi daha olduğunu hatırlıyorum. Bu kişileri tanımıyordum" dedi.

"BANKANIN YÖNETİM KURULUNDA OLDUĞUMU SİZDEN DUYUYORUM"

Müşteki avukatlarının, 'Tarık Ümit'in ne iş yaptığını biliyor muydunuz?' sorusu üzerine Uğur, "İnşaat şirketi vardı bir dönem de gıda üzerine şirket kurduğunu biliyorum" dedi.

Kıbrıs'ta kurulan ve Tarık Ümit'in de ortakları arasında olduğu yabancı bir bankanın yönetim kurulunda olduğu hatırlatılan ve Tarık Ümit'le ticari ilişkisi sorulan İnuğur, şunları söyledi:

"Ben bankanın yönetim kurulunda olduğumu sizden duyuyorum. Tarık Ümit'le ticari bir ilişkim olmadı. Sadece bana Kıbrıs'ta banka kuracaklarını, yabancı ortak olmasını istemediklerini benim de para yatırmamı istedi. Bende çok az bir hissesine ortak oldum. O dönem Tarık Ümit bununla ilgili bana sadece bir evrak imzalatmıştı. Ama ben yönetim kurulunda olduğumu bilmiyorum. Zaten daha sonra Tarık Ümit kayboldu. Ben de bu bankayla ilgili daha sonra ne para aldım, ne de bir işlem yaptım"

"BU KONULARDA KESİNLİKLE BİLGİM YOK"

Müşteki avukatları, Susurluk Raporu'nda da geçtiği söylenen, 'Tarık Ümit öldürdüğü bir kişiye öldürmeden önce evinde işkence yaptı. Bu sırada evde Nur adından bir kadın da vardı' yönündeki ifadede geçen 'Nur' isimli kadının kendisi olup olmadığını sordu. Tanık İnuğur, bu soruya şöyle yanıt verdi: "Kesinlikle bu konularla ilgili bir bilgim yok" diye cevap verdi. İnuğur, avukatların "Tarık Ümit'in kızı ifadesinde 'o dönemde olanların hepsinden Nur hanımın haberi var' diyor. Birçok insan öldürüldü, bu insanların aileleri var. Lütfen bildiğiniz bir şey varsa söyleyin" şeklindeki sözlerine, "Kesinlikle bu konulardan bilgim yok"

MAHKEME, TANIKLARIN DİNLENMESİNE KARAR VERDİ

Mahkeme, müşteki avukatlarının itirazı üzerine Tansu Çiller ve Özer Uçuran Çiller'in avukatları aracılığıyla mahkemeye gönderdiği dilekçenin usule aykırı olduğuna hükmetti. Çiller çiftinin bir sonraki duruşmada SEGBİS aracılığıyla dinlenmesine karar veren mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere yazılarak, tanık Nur İnuğur'un sorgulandığını belirttiği Maslak'taki askeri komutanlığın tam adının, o dönemdeki komuta kademesinde bulunan isimlerin, bu konuyla ilgili bir sorgulama yapılmışsa sorgu kayıtlarının tespit edilerek, mahkemeye gönderilmesine hükmetti. Mahkeme, sağlık raporunu kabul ettiği Veli Küçük'ün de sonraki celsede SEGBİS aracılığıyla dinlenmesine, mazeretsiz duruşmaya gelmeyen CHP Milletvekili Sağlar'a ise yeniden çağrı belgesi gönderilmesine karar verdi. Duruşmayı 15 Eylül 2017 tarihine erteleyen mahkeme, müşteki avukatlarının, sanıkların mahkemede hazır edilmesi talebini ise reddetti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Mayıs, 2017 - 23:46
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    NBA'i sarsan ölüm: Brandon Clarke, hayatını kaybetti
    NBA'i sarsan ölüm: 29 yaşında hayatını kaybetti
    Kaydet
  • 2
    Şimdi altın alan büyük kazanacak! İslam Memiş, rakam verdi
    Şimdi altın alan büyük kazanacak! İslam Memiş, rak...
    Kaydet
  • 3
    Şampiyonluk maçı sonrası tarihi ceza: Hükmen mağlubiyet şoku!
    Şampiyonluk maçı sonrası tarihi ceza
    Kaydet
  • 4
    Arda Turan, Ukrayna'da tarih yazdı: Yeni sezonda çalıştıracağı takımı bizzat açıkladı
    Arda yeni sezonda çalıştıracağı ekibi duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Yıllarca vücudunda taşıdı, gerçeği hastanede öğrendi! Tam 7 kilo 750 gram ağırlığında
    Yıllarca vücudunda taşıdı, gerçeği hastanede öğren...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Serbest piyasada bazı isimlere daha yüksek ücret ödenir
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla 14 Mayıs: Hürriyet ve Demokrasi Günü
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş İfa edilemeyen seyyanen zammın zincirleme tesirleri!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü ‘Mercedes Operasyonu’ndan 'Terörsüz Türkiye’ye/Bölüm-1
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan “Patili anne” fetişizmi kurumsallaşırsa…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Asıl yükseliş daha başlamadı!
    Asıl yükseliş daha başlamadı!
    Kaydet
  • Yıllarca vücudunda taşıdı, gerçeği hastanede öğrendi!
    Yıllarca vücudunda taşıdı, gerçeği hastanede öğrendi!
    Kaydet
  • Van'da kanlı pusu! Sokak ortasında ateş açıp kayıplara karıştılar
    Van'da kanlı pusu! Sokak ortasında ateş açıp kayıplara karıştılar
    Kaydet
  • Putin,
    Putin, "Dünyanın en güçlü füzesi" diyerek duyurdu
    Kaydet
  • Altın için iddialı hedef: UBS beklentisini değiştirmedi
    Altın için iddialı hedef: UBS beklentisini değiştirmedi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Maradona’nın ölümüyle ilgili iki doktor hakim karşısına çıktı
Maradona’nın ölümüyle ilgili iki doktor hakim karşısına çıktı
Kaydet
Getir: Yapay zekâ ile daha hızlı alışveriş
Getir: Yapay zekâ ile daha hızlı alışveriş
Kaydet
Tiyatroda ilk! Robot oyuncu sahneye çıkacak
Tiyatroda ilk! Robot oyuncu sahneye çıkacak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası