Jüpiter'i daha önce hiç böyle görmediniz! Adeta pamuk şeker gibi

Düzenleyen: / Kaynak: Gizmodo
- Güncelleme:
Jüpiter'i daha önce hiç böyle görmediniz! Adeta pamuk şeker gibi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Gizmodo

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in pamuk şekere benzeyen yeni bir görüntüsü yayınlandı. Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği görüntüde gezegen, parlak bebek mavisi ve pembe renkte görünüyor.

Güneş'ten uzaklığına göre beşinci sırada bulunan Jüpiter gezegenini muhtemelen turuncu ve ten rengi, büyük kırmızı lekeli olarak biliyorsunuzdur. Ancak Hubble Uzay Teleskobu yakın zamanda gaz devini ultraviyole ışıkta görüntüleyerek çok farklı bir görünüm kazandırdı. UV dalga boylarında Jüpiter'in bulutları parlak pembe, mavi ve mor tonlarda göründü.

Görüntüdeki renklerin sahte olduğunu yani Jüpiter'in gerçek renkleri olmadığını belirtelim. Ancak görüntünün sahte olmadığını da vurgulayalım. 

Görüntüyü işleyen uzay uzmanları, bizlere gezegenin nasıl görünebileceğini göstermek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor, tıpkı James Webb Uzay Teleskobu'nun tüm görüntülerinin gözlerimizin göremediği kızılötesi dalga boylarında çekilmesi gibi.

ORİJİNAL RENKLERİ GİTTİ, UV RENKLERİ GELDİ 

Gelelim, Jüpiter'in pamuk şekere benzeyen fotoğrafına. Gezegenin Büyük Kırmızı Noktası (Jüpiter'in ortasındaki devasa fırtına sistemi), her zamanki koyu kırmızı yerine bu fotoğrafta koyu bir gök mavisi renginde görünüyor. Nokta daha koyu görünüyor çünkü NASA'nın açıkladığı gibi, Jüpiter'in atmosferinin daha yüksek kısımlarındaki pus, ultraviyole dalga boylarındaki ışığı emiyor.

Jüpiter'i daha önce hiç böyle görmediniz! Adeta pamuk şeker gibi

Temmuz 2022'de Webb Teleskobu, gaz devinin parlak turuncu göründüğü kızılötesi dalga boylarındaki ilk portrelerini yayınladı. O görüntüler Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile çekilmişti. Ertesi ay, Jüpiter'in ve onun parlak kutup ışığı bölgelerinin Webb görüntüleri, gezegeni mavimsi gri bir ışıkta gösteriyordu.

Son görüntü, emektar uzay teleskobu Hubble tarafından Jüpiter'in süper fırtınalarını incelemek için alınan verilerden oluşturuldu; bu fırtınalar, halihazırda çok çalkantılı bir gezegen olan Jüpiter'de oldukça yoğundur. Geçtiğimiz ay araştırmacılar, Jüpiter'in alt stratosferinde patlayan yüksek hızlı bir jet buldu. Ancak ultraviyole görüntüye baktığımızda Jüpiter oldukça sakin görünüyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Gizmodo
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...