Dünyada kaç F-35 savaş uçağı faaliyette? 832'si ABD ordusunda
ABD Kongresinde yapılan toplantıda dünyada 832'si ABD ordusunda olmak üzere, 1300’den fazla F-35 savaş uçağının görev yaptığı açıklandı.
- Dünya genelinde 1300'den fazla F-35 uçağı operasyonel durumda olup, 832'si ABD envanterindedir.
- F-35 uçakları dünya genelinde 42 üste ve 13 uluslararası uçak gemisinde konuşlanmış durumdadır.
- F-35'ler son yıllarda birçok askeri operasyonda kullanılmıştır.
- Arizona Senatörü Mark Kelly, F-35'lerin gelecekteki çekişmeli ortamlarda büyük rol oynayacağını savunurken, filoya dahil etme ve tam görev kabiliyetine getirme konusunda zorluklar olduğunu belirtti.
- Kelly ayrıca, tüm filo için uçağın uzun vadeli bakım maliyeti konusunda da endişelerini dile getirdi.
ABD Kongresinde yeni nesil savaş uçağı F-35 programı hakkında düzenlenen toplantıda, 832'si ABD envanterinde olmak üzere, dünya genelinde 1300’den fazla F-35 uçağının operasyonel olduğu bildirildi.
F-35 Ortak Program Ofisi Yöneticisi Korgeneral Gregory L. Masiello, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesine F-35 uçak programı hakkında bilgi verdi.
F-35’in benzeri olmayan çok amaçlı, büyük ölçekli bir savaş uçağı olduğunu belirten Masiello, 832'si ABD envanterinde, dünya genelinde 1300’den fazla F-35’in faaliyette olduğunu kaydetti.
Masiello, ayrıca F-35 uçaklarının dünya genelinde 42 üste görev yaptığını, buna ek olarak 10’u ABD’ye ait, uluslararası 13 uçak gemisinde de konuşlandırıldığı bilgisini paylaştı.
F-35 projesine alternatif arıyorlardı: 9 ülke 2035 için KAAN'ı seçti! İspanya basını detayları açıkladı
Bunun önemli bir etki alanı olduğunu ifade eden Masiello, F-35’lerin ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattıkları saldırılar dahil son yıllarda birçok askeri operasyonda kullanıldığını belirterek “Bu uçak, vurulamayan hedeflerin bazılarını vurabilen ve her şeyi görebilen tek uçak.” diye konuştu.
Oturumda söz alan Arizona Senatörü Mark Kelly de F-35’lerin gelecekteki çekişmeli ortamlarda büyük bir rol oynayacağını savunarak “Ancak F-35'leri nasıl sahaya süreceğimiz, uçakları filoya nasıl dahil edeceğimiz ve onları tam görev kabiliyetine nasıl getireceğimiz hakkında hala zorluklar var.” dedi.
Kelly, “Ayrıca, tüm filo için uçağın uzun vadeli bakım maliyeti konusunda da endişeliyim. Bu, bakanlığın bütçesi üzerinde büyük bir etkiye sahip.” ifadelerini kullandı.
