Zelenski'den ABD'ye ziyaret! Rusya'ya karşı daha fazla yardım isteyecek

Düzenleyen: / Kaynak: BBC
- Güncelleme:
Zelenski'den ABD'ye ziyaret! Rusya'ya karşı daha fazla yardım isteyecek

DÜNYA Haberleri  / BBC

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenksi, BM Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gidecek. Zelenski'nin Beyaz Saray'ı ve ABD Senatosu'nu ziyaret edeceği bildirildi. Ukraynalı liderin, ABD Senatosu'nda Kiev'e daha fazla destek verilmesi için lobi yapacağı ifade ediliyor.

Avrupa kıtasında ikinci dünya savaşından bu yana en kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna ile Rusya arasındaki mücadele 19 aydır devam ediyor. Rus ordusunun savaşın ilk günlerindeki ilerleyişi Ukrayna’nın beklenmedik savunmasıyla kısa sürede durdurulurken, Moskova yönetimi, 2014 yılında işgal edilen bölgeler hariç geri çekildi.

ABD ve diğer batılı ülkelerin Rusya’ya büyük bir mağlubiyet yaşatmak için fırsat olarak gördüğü kanlı savaş şu ana kadar her iki taraftan on binlercenin canına mal oldu. Ukrayna’nın müttefikleri Kiev yönetimine Rusya’nın ordu bütçesinin iki hatta 3 katı değerinde askeri ve finansal destek vererek bu hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’in en büyük destekçisi olarak görülen ABD’yi ziyaret edecek. Zelenski, 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gideceği ABD’nin New York kentinde, çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirecek. Genel Kurul’a da hitap etmesi beklenen Zelenski’nin Beyaz Sarayı da ziyaret edeceği bildirildi.

ABD SENATOSU’NU ZİYARET EDECEK

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek olan Zelenski’nin şu ana kadar yapılan yardımlar nedeniyle teşekkür edeceği ve iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yürüteceği ifade ediliyor. Zelenski’nin Cumhuriyetçi Parti saflarından Ukrayna’ya yönelik yükselen eleştirel tavrı kırmak için ABD Senatosu’nu da ziyaret edeceği ifade ediliyor. CBS, Ukrayna Devlet Başkanı’nın Kiev’e daha fazla yardım yapılması için lobi çalışması yürüteceğini de aktardı.

BBC, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı başlattığı taarruzun ABD’li komutanlar tarafından başarısızlık olarak değerlendirildiğini aktardı. ABD’li komutanların, Ukrayna ordusunun yönetim tarzında hoşnut olmadığını ancak Ukraynalıların Rusya’nın çetin ilk savunma hattını yardıklarını öne sürdüklerini bildirdi.

“SADAKA DEĞİL, YATIRIM”

Zelenski’nin ziyareti, ABD’ye Ukrayna Devlet Başkanı olarak ikinci ziyareti olacak. Rusya’nın işgalinden sonra Zelenski’nin ilk ziyareti ABD’ye olmuştu ve ABD Senatosu’nda da konuşma gerçekleştirmişti. Zelenski, konuşmasında ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı yardımın sadaka değil, global güvenliğe bir ‘yatırım’ olarak görülmesi gerektiğini söylemişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...