Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kayıt dışına iki yeni tedbir! 7 bin TL üstü karttan, kira ödemeleri bankadan
Ekonomi

Kayıt dışına iki yeni tedbir! 7 bin TL üstü karttan, kira ödemeleri bankadan

Son Güncelleme: 12 Eylül, 2024 - 02:30
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kayıt dışına iki yeni tedbir! 7 bin TL üstü karttan, kira ödemeleri bankadan
Fotoğraf Başlığı Kayit disina iki yeni tedbir! 7 bin TL üstü karttan, kira ödemeleri bankadan

Hazine ve Maliye Bakanlığının hazırladığı yeni tebliğ taslağında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni bir uygulamaya yer verildi. Buna göre, vergi mükellefi olanların kendi aralarındaki alışverişlerinde, 7 bin lira ve üzeri ödemelerde, banka veya kredi kartı kullanımı zorunluluğu mükellef olmayanlara da getirilecek.

Kaydet
a- | +A

İşletmelerin yanı sıra tüketiciler için de 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirilirken, planlanan uygulamaya muhasebeci ve mali müşavirler de destek verdi.

BAKMADAN GEÇME
SGK Uzmanı İsa Karakaş: "Kredi kartlarına “SGK ayarı” nasıl işleyecek?"
HABER
SGK Uzmanı İsa Karakaş: "Kredi kartlarına “SGK ayarı” nasıl işleyecek?"

ALIŞVERİŞTE 7 BİN TL ÜSTÜ ÖDEME BANKA VEYA KARTTAN YAPILACAK

Gelir İdaresi Başkanlığının kamuoyunun görüşüne açtığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağının yürürlüğe girmesi hâlinde, nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğu kapsamına alınacak. Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında, banka, PTT veya aracı finansal kurumları kullanmaları zorunlu olacak. Örneğin, kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin lirayı aştığı için, bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.

BAKMADAN GEÇME
Fitch Ratings Türkiye
HABER
Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Her türlü alışverişte 7 bin lirayı aşan ödemelerini finansal kuruluşlar kanalıyla yapmayanlara, bir başka ifadeyle elden yapanlara, nihai tüketici dâhil her bir tespit için ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Nihai tüketiciye kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak.

BAKMADAN GEÇME
Faiz yükseltildi, kredi kartından nakit çekim dip yaptı
HABER
Faiz yükseltildi, kredi kartından nakit çekim dip yaptı

Örneğin, spot mağazadan 10 bin liraya buzdolabı alan nihai tüketiciye, ödemenin elden yapıldığı tespit edildiğinde, ödeme tutarının yüzde 10’u asgari ceza tutarı olan 5 bin liranın altında kaldığından, 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Alışverişin 60 bin lira olması hâlindeyse 6 bin lira ceza kesilecek. Nihai tüketicinin ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi hâlinde, nihai tüketici adına özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

BAKMADAN GEÇME
Orta Vadeli Program
HABER
Orta Vadeli Program'da kredi kartı limiti detayı! Yüksek rakamlar tarihe karışacak 

VERGİ TABANI GENİŞLEYECEK

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu “Ödeme ve tahsilat işlemlerinin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Ekonomik aktiviteler vergi idareleri tarafından daha kolay takip edilecek ve dolayısıyla vergi tabanı genişleyecek” dedi. Kartaloğlu, GİB’in hazırladığı taslağının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğuna, Birlik olarak düzenlemeyi olumlu bulduklarına işaret ederek, kayıt dışı ekonomiye yönelik çalışmaların vergide adaleti de güçlendireceğinin altını çizdi. Düzenlemenin tevsik zorunluluğu getirdiğine işaret eden Kartaloğlu, şöyle konuştu: Vatandaşlar da artık işletmelere yapacakları 7 bin lirayı aşan ödemelerde banka ve finansal aracı kuruluşlardan yaptığını ispat edecek. Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları ödemeler ise zorunluluk kapsamında olmayacak.

BAKMADAN GEÇME
Yeni düzenleme yolda, kirayı elden ödeyenlere ceza geliyor
HABER
Yeni düzenleme yolda, kirayı elden ödeyenlere ceza geliyor

KİRAYI ELDEN ÖDEYEN VE ALANA KİRANIN YÜZDE10'U KADAR CEZA

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’nı, internet sitesinde görüşe açtı. Bu kapsamda, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor. Mevcut uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Taslağa göre, konut kiralarında söz konusu sınır kaldırılıyor ve tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Yürürlükteki tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM’de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la kiracıya da ceza kesilmesi mevzuata taşınmıştı. Taslağa göre, bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Mevcut durumda bu, kira tutarının yüzde 5’i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyor. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi hâlinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

BAKMADAN GEÇME
Bolu
HABER
Bolu'daki kiralık evin fiyatı isyan ettirdi: Allah bu milleti sizin elinize düşürmesin!

Öte yandan bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılıyor.

AMAÇ, KAYIT DIŞINI BİTİRMEK

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemeyi desteklediklerini ifade ederek, cezaların kiracıyı kapsayacak şekilde genişletilmesinin ‘sahte kontrat’ dedikleri durumun önüne geçeceğine dikkati çekti. Tebliğ taslağının bazı zorunluluklar getirdiğini, söz konusu zorunlulukların, kiracılar açısından olumlu olacağını belirten Akçam, şunları kaydetti: Çünkü kiracılar her şeyi resmî rakam üzerinden gönderdikleri zaman, hem mal sahibinin ödeyeceği kira gelirlerinin vergileri açısından hem kira artışlarının çok afaki olmaması gibi problemlerin de çözülmesi için destek olacak. Çünkü yakın zamanda da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey açıkladı. E-Kontrat sistemi hayata geçecek. Bu da bununla entegre olduğu zaman, yani kira gelirlerinin tespiti yapıldığında, gözden kaçan hiçbir şey olmayacak. Amaç, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 12 Eylül, 2024 - 02:30
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Altın neden düşüyor? Korkutan FED senaryosu
    Altın neden düşüyor?
    Kaydet
  • 2
    Ömer Üründül'den Arda Güler tepkisi: Kasıtlı vurdu
    Üründül'den Arda Güler tepkisi: Kasıtlı vurdu
    Kaydet
  • 3
    Galatasaray'da Noa Lang üzüntüsü: 'Parmağı koptu' iddiası
    Noa Lang üzüntüsü: 'Parmağı koptu' iddiası
    Kaydet
  • 4
    7. duruşma! Ekrem İmamoğlu'nun talebine hakimden net cevap
    İmamoğlu'nun talebine hakimden net cevap
    Kaydet
  • 5
    Dr. Murat Topoğlu evlat acısı yaşadı! Hastalıkla savaşan oğlu vefat etti
    Dr. Murat Topoğlu evlat acısı yaşadı! Hastalıkla s...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan “Asrın Yolsuzluk Davası"nda neler oluyor?
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Medyamıza millî rota
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Hulefâ-i Râşidîn'in isimleri
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Türkiye’yi savaşa çekme stratejisi kimin işine yarar?
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Akın Gürlek Özgür Özel'in maskesini düşürdü: Manisa'daki benzinlik skandalı!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Peygamber Efendimiz, şeytana
    Peygamber Efendimiz, şeytana "Senin Allahü Tealaya dönmen mümkün değil mi" diye sorunca
    Kaydet
  • Mukaddes Emanetlere 1 milyon 630 bin ziyaretçi
    Mukaddes Emanetlere 1 milyon 630 bin ziyaretçi
    Kaydet
  •  
     
    Kaydet
  • Menenjit salgınında can kaybı artıyor! Ülkede alarm
    Menenjit salgınında can kaybı artıyor! Ülkede alarm
    Kaydet
  • 12 bin köy yumurtasını hayrına dağıttı
    12 bin köy yumurtasını hayrına dağıttı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Liverpool'da Virgil van Dijk'tan Galatasaray'a olay gönderme
Liverpool'da Virgil van Dijk'tan Galatasaray'a olay gönderme
Kaydet
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Kaydet
ABD F-35'ine İran semalarında saldırı! Acil iniş yaptı
ABD F-35'ine İran saldırısı! Acil iniş yaptı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası