Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan dikkat çeken açıklama

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan dikkat çeken açıklama

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Anadolu levhasının batıya doğru hareketi ve Marmara'nın derin kesimlerindeki fay hareketliliğine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, derinlerdeki sürünmenin faydaki sürtünmeyi azaltabileceğini belirterek, bunun beklenenden daha küçük bir depremle sonuçlanabileceğini ifade etti.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A
Sinem Gönen
SİNEM GÖNEN

Sosyal medya hesabından beklenen büyük Marmara depremine ilişkin yaptığı paylaşımlarla gündem olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, dikkat çeken bir değerlendirmede daha bulundu. Bektaş, “Anadolu levhası Marmara'yı daha kolay mı geçiyor?” sorusunu gündeme getirdi.

DERİN KESİMLERDEKİ HAREKETLİLİĞE DİKKAT

Bektaş'ın paylaşımına göre karadaki uzun dönem GPS ölçümleri, Anadolu levhasının batıya doğru hareketinin yaklaşık 25 milimetre/yıl olduğunu gösteriyor.

Uchida ve arkadaşlarının 2019 yılında yaptığı çalışmaya da değinen Bektaş, Marmara'nın derin kesimlerinde tekrarlayan depremlerden 30-40 milimetre/yıl seviyesine ulaşan sürünme hızlarının belirlendiğini aktardı.

Bu durumun, Ana Marmara Fayı’nın derinlik boyunca homojen şekilde kilitli olmadığını gösterdiğini belirten Bektaş, fayın derin kesimlerindeki hareketliliğe dikkat çekti.

ÖNERİLEN HABERLER
Olası İstanbul depreminde yeni senaryo! Osman Bektaş uyardı: Gözler artık bu hatta olmalı
GÜNDEM

Olası İstanbul depreminde yeni senaryo! Osman Bektaş uyardı: Gözler artık bu hatta olmalı

"BEKLENENDEN KÜÇÜK DEPREM"

Bektaş, akışkanlar, yüksek ısı ve zayıf kayaçların sürtünmeyi azaltarak derin sürünmeyi kolaylaştırıyor olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Osman Bektaş değerlendirmesini, “Zayıf sürtünme = zayıf deprem enerjisi ve beklenenden küçük deprem” ifadeleriyle tamamladı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.