Son dakika: Mısır'la ilişkilerde yeni dönem resmen başlıyor: Karşılıklı büyükelçi atanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'la ilişkilerde temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıldığını duyurarak, iki ülkenin karşılıklı büyükelçilik açma kararı aldığını duyurdu. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise "Gerçekten hızlı bir şekilde ziyaretlerden, ortak vizyondan mutluyum" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile bir araya geldi. İki bakan baş başa görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

MISIR İLE KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİ KARARI

Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde ortak bir açıklama ile biz sizleri bilgilendireceğiz. O güne kadar bazı adımlar atmaya da devam edeceğiz. Herhangi bir sorunun olmadığını söylemek isterim.

Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi için somut adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde açıklayacağız.

Libya konusunda daha yakın işbirliği içerisinde çalışacağız. Yol haritası üzerinde çalışarak, daha yakın işbirliği içerisinde olmamız gerektiğine inanıyoruz. Suriye konusunu da ele aldık. Bizim de bir angajmanımız var.

Son dakika: Mısır'la ilişkilerde yeni dönem resmen başlıyor: Karşılıklı büyükelçi atanıyor

Yapılacak 4'lü toplantılar hakkında bilgiler verdim. Ciddi adımlar atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Libya'da adil, özgür seçim önemli. Bu konuda da görüş alışverişinde bulunduk. Yine Filistin konusu. Mısır'ın Filistin konusunda oynadığı rolü takdir ediyoruz.

MISIR'IN ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ

Mısır'ın çabalarını destekliyoruz. Ürdün'ün çabalarını destekliyoruz. İsrail Dışişleri Bakanı ile iki defa görüştük. Rahatsızlığımızı ilettik. İkinci görüşmemizde bu konuda bilgi verdiler. Haram-ı Şerif'e Müslüman dışındakilerin sokulmamasına dair memnuniyetlerimizi ilettik. Kardeşim Sami'ye iadeyi ziyaret yaptığı için teşekkür ediyorum.

Son dakika: Mısır'la ilişkilerde yeni dönem resmen başlıyor: Karşılıklı büyükelçi atanıyor

ŞUKRİ: İLİŞKİLERİMİZ HIZLI ŞEKİLDE GELİŞİYOR

"Gerçekten hızlı bir şekilde ziyaretlerden, ortak vizyondan mutluyum" diyen Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bildiğiniz gibi şuanda Ramazan ayıdayız. Türk halkına tebriklerimi iletiyorum. Barışla taçlansın. Bugün birçok konuyu ele aldık. Ağırlık verdiğimiz konu ikili ilişkiler oldu. İstiyoruz ki, ikili ilişkiler gelişsin. Her iki ülkenin isteği bu. Sağlam bir zemin üzerine oturtmamız gerekiyor. İki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi geçmiş var. İki ülkenin halkı bundan yararlanacaktır.

İlişkilerimiz hızlı şekilde gelişiyor. Daha fazla anlayış olacak. Bundan sonra hangi adımları atacağımızı görüşeceğiz. Cumhurbaşkanları düzeyinde bir ilişki kurulacaktır. Yeni bir atılımla beraber ilişkiler devam edecektir. Filistin konusunu ele aldık. İslam İşbirliği Örgütü'nün bu konusunda çalışması gerektiğini konuştuk. İbadetlere saygı duyulmalı.

Çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. İsrail'in saldırılarını durdurmalıyız. Yerleşim sahalarının genişletilmemesi bizim için önemli. Gerginliğinin tırmandırılmaması bizim için önemli. Filistin'in meşru haklarına ulaşması ve iki devletli çözüm gerekiyor.

İsrail'in 1967'deki sınırlarına dönmesi gerekiyor. Filistin'in haklarını tanzim edecek şekilde çabamızı sürdüreceğiz. Libya ile ilgili ortak bir irademiz var. Orada şeffaf seçimlerin yapılması, Libya halkının iradesini yansıtacak bir hükümetin olması konusunda hem fikiriz. Suriye'deki gelişmeleri de ele aldık. Son temaslarla ilgili sayına bakana bilgi verdim.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ve yabancı güçlerin bu topraklardan çekilmesi gerektiği ve BM kararlarının uygulanması gerektiğini ve daha önce yapılanların temizlenmesini gerektiğini söyledim. Suriye halkının hür bir şekilde yaşamasını temin etmeliyiz.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...