Kütüphaneydi sığınak oldu: Yılın kütüphanesi Adıyaman İl Halk Kütüphanesi

- Güncelleme:
Kütüphaneydi sığınak oldu: Yılın kütüphanesi Adıyaman İl Halk Kütüphanesi

Kültür - Sanat Haberleri

Pek çok kütüphanenin depremlerde yıkıldığı bu acılı senede Kütüphaneler Haftası buruk bir şekilde kutlanıyor… Deprem bölgesinde ayakta kalan Adıyaman İl Halk Kütüphanesinin ise özel bir hikâyesi var...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Kütüphaneler, kitapseverler için daimi “sığınma” yerleri. Ancak 6 Şubat depremlerinde hem madden hem de manen sığınak olan bir kütüphane vardı. Felaketlerde hasar görmeyip ayakta kalan Adıyaman İl Halk Kütüphanesi, deprem sonrasında şehir dışından gelen gönüllülere ev sahipliği yaptı, yardımların merkezi oldu ve afetzedeler orada tiyatro ile kitaplarla rehabilite edildi. Türk Kütüphaneciler Derneği ise bugün 59. defa başlayan Kütüphaneler Haftası çerçevesinde “Yılın Kütüphanesi” olarak Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’ni seçti. 

KİTAPLAR İYİ GELDİ

Sorularımızı cevaplayan kütüphanenin müdürü Filiz Karabulut, deprem anında hayatının sonuna geldiğini düşündüğünü ve sesini kaybettiğini söylüyor. Karabulut kütüphanede yaşananlar hakkında ise “Adıyaman yerle bir olmuştu ama kütüphane binamızın ayakta oluşu bize güç verdi. Sesim için tedavi görüp birkaç gün sonra kütüphaneye geri döndüm. Burada şehir dışından gelen ve çadır kentlerdeki çocukların rehabilitasyonu için çalışan gönüllüler konakladılar. Çadır kentlerdeki çocukları rehabilite etme maksadıyla oyunlar oynandılar, dramalar sahnelediler. Ulaşılamayan çadır kentlerdeki çocuklar da devlet tarafından güvenli bir şekilde kütüphaneye getirerek çocukların rehabilitasyonu için oyunlar sahnelendi, faaliyetler yapıldı ve kitaplar okundu. Kitapların içerisinde olmak, onların kokusunu solumak oyun alanı da olsa çocuklara iyi geldi” ifadelerini kullanıyor.

Kütüphaneydi sığınak oldu: Yılın kütüphanesi Adıyaman İl Halk Kütüphanesi

“KÜTÜPHANEDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUM”

Karabulut “Her yer yıkıldı ama sağlam bir şeylerin olduğunu ve aralarında emek verdiğim kütüphanenin bulunduğunu görmek beni başka duygulara çekiyor. Bu yüzden kütüphaneden çıkmak istemiyorum. Kütüphane zarar görmediği için Adıyaman’da deprem olmamış gibi hissediyorum. İsterdik ki şehrimizdeki hiçbir bina yıkılmasaydı…” diyor. 

“Burada güven veren bir hareketlilik söz konusu oldu” diyen Karabulut sözlerine şöyle devam ediyor: Hafızama kazınan şeyler de vardı. Bir çocuğun kalın bir kitabı raflardan aldığını gördüm. Oyuna niçin katılmadığını sorunca, “Katılırım ama daha kalın bir kitap bana verirsen!” dedi. Bu sözleri beni çok etkilemişti. Kütüphanelerin sayısı ne kadar çok olursa o kadar faydalı. Kitabı sevmek biraz da ona ulaşmakla alakalı. Şu an bize bol bol kitaplar geliyor ama burada kitaptan ziyade kütüphaneye ihtiyacımız var. 

DEPREMDE YIKILDILAR

Türkiye’nin 11 şehrini tesir altında bırakan 6 Şubat depremlerinde pek çok kütüphane hasar almıştı. Yıkılan kütüphaneler arasında ise Hatay Edebiyat Müze Kütüphanesi, Hatay Cemil Meriç İl Halk Kütüphanesi, Kırıkhan Çocuk Kütüphanesi, Kırıkhan N.Ulviye Civelek İlçe Halk Kütüphanesi, Vali Rahmi Doğan Halk Kütüphanesi, Gaziantep İslahiye’deki Altınüzüm Halk Kütüphanesi ve Kahramanmaraş’taki Saçaklızade Kütüphanesi de vardı.

Kütüphaneydi sığınak oldu: Yılın kütüphanesi Adıyaman İl Halk Kütüphanesi

81 ŞEHRİN MEYDANINDA KİTAPLAR OKUNACAK

59. Kütüphaneler haftası bu sene “Kütüphane İyileştirir” temasıyla başladı. Hafta boyunca bütün Türkiye’de ve deprem bölgesinde faaliyetler yapılacak. Türk Kütüphaneciler Derneği ise Goethe-Institut Ankara’da panel ve konferanslar düzenleyecek. Dernek başkanı Ali Fuat Kartal, özel hafta çerçevesinde her sene şehirlerin meydanlarında yapılan “81 İlde Kitap Okuyoruz” faaliyetinin 29 Mart 2023 Çarşamba günü 12.30-13.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...