Çelebi'nin haritasını çalmışlar! Katar Millî Kütüphanesinde sergileniyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çelebi'nin haritasını çalmışlar! Katar Millî Kütüphanesinde sergileniyor

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Katar Millî Kütüphanesinde sergilenen en önemli eser, Evliya Çelebi Haritası. Harita meşhur seyyahımızın seyahatnamesindeki bilgilerle örtüşüyor.

Evliya Çelebi’ye atfedilen 2 haritadan birisi, muhteviyatıyla tarih meraklılarını cezbeden Katar Millî Kütüphanesinde sergileniyor. Diğer harita ise Vatikan Kütüphanesinde.

Başkent Doha’daki kütüphanede 3 bin 500 yazma eser, 1.400 harita, 500 hat levhası, 35 bin Arapça matbu eser, 25 bin yabancı dillerde nadir eser, 80 bin fotoğraf ve 20 bin arşiv belgesi yer alıyor.

Kütüphanede haritalardan ve yazmalardan sorumlu bilim tarihi araştırmacısı Hüseyin Şen, haritayla ilgili olarak şu bilgileri verdi: İngiliz Büyükelçi William Trumbull 1687-1691 yılları arasında İstanbul’da görev yapmış. Onun koleksiyondan çıktı. 1988 yılında Katar hanedanından Şeyh Hasan tarafından satın alınmış ve kütüphaneye intikal etmiş. Yaklaşık 4 metre uzunluğunda, 40 santimetre eninde bir harita. Birbirine yapıştırılmış 8 varaktan oluşuyor. Türk tarihine dair çok önemli bir eser. Burada verilen bilgilerle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ndeki bilgiler örtüşüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...