ABD, Hindistan’ı ABD’li bir Sih aktivisti öldürmeye çalışmakla suçluyor

Düzenleyen: / Kaynak: theguardian.com
- Güncelleme:
ABD, Hindistan’ı ABD’li bir Sih aktivisti öldürmeye çalışmakla suçluyor

Dünya Haberleri  / theguardian.com

ABD Adalet Bakanlığı, Hindistan hükümetinin bir ajanını, New York’ta yaşayan bir Sih aktivistin suikastını planlamakla suçladı. Kanada’da Haziran ayında öldürülen başka bir Sih aktivistin de aynı ajan tarafından hedef alındığı iddia edildi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Hindistan'ın dünya çapındaki Sih aktivistlerini hedef aldığı iddiasıyla ilgili yeni ayrıntıları ortaya çıkaran iddianameye göre, ABD savcıları Hindistan hükümetinin bir ajanını ABD topraklarında bir Amerikan vatandaşına yönelik suikast girişimini yönetmekle suçladı.

Çarşamba günü kamuoyuna açıklanan iddianame, adı açıklanmayan Hintli ajanın, haziran ayında Kanada British Colombia’da bir Sih tapınağının önünde vurularak öldürülen önde gelen Sih aktivisti Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesi yönelik emir verdiğine dair yeni kanıtlar da sundu.

KANADA GÜVENLİK İSTİHBARAT SERVİSİ TARAFINDAN DEFALARCA UYARILDI

Haziran ayında Kanada topraklarında gerçekleşen bu suikast büyük yankı uyandırmıştı. Kanada'nın kamu yayımcısı CBC bir haberinde, 18 Haziran'da Surrey kentindeki bir Sih tapınağının önünde vurulan Nijjar'ın Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi tarafından defalarca uyarıldığını aktarmıştı.

Ayrıca kimliği açıklanmayan Kanadalı üst düzey güvenlik yetkilileri, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen görüşmelerde, Hint diplomatların Narendra Modi hükümetinin suikastta parmağı olabileceği ihtimalini inkar etmediğini de ileri sürmüştü.  

İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZE YOL AÇTI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Nijjar'ın öldürülmesinden Yeni Delhi hükümetini sorumlu tutması, iki ülke arasında krize yol açmıştı. Yeni Delhi hükümeti tüm iddiaları reddetmiş, Kanadalılara vize işlemlerinin durdurulduğunu duyurmuştu. Ancak ABD'nin iddianamesi artık, bağımsız bir Sih devletinin kurulmasını destekleyen Hindistan hükümetini eleştirenleri susturmak ve öldürmek için Hindistan'da düzenlendiği iddia edilen küresel bir komplonun kanıtlarını doğruluyor gibi görünüyor.

ABD, Hindistan’ı ABD’li bir Sih aktivisti öldürmeye çalışmakla suçluyor

(AP Fotoğrafı/Ted Shaffrey)

“HİNDİSTAN'IN BUNU CİDDİYE ALMASI GEREKİYOR"

Çarşamba günü yeniden bu konu ile ilgili açıklama yapan Kanada Başbakanı Trudeau şunları söyledi: "ABD'den gelen haberler, başından beri söylediğimiz şeyin altını çiziyor: Hindistan'ın bunu ciddiye alması gerekiyor."

NİKHİL GUPTA'YI HİNTLİ AJANLA YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE ÇALIŞMAKLA SUÇLADI

Adalet Bakanlığı, iddianamede CC-1 olarak bahsettiği ve daha önce Hindistan'ın Merkezi Yedek Polis Gücü'nde görev yaptığını söylediği Hindistan hükümet yetkilisinin adını vermedi. Başka bir kişiyi, 52 yaşındaki Nikhil Gupta'yı Hintli ajanla yakın ilişki içinde çalışmakla suçladı.

İADE ANLAŞMASI UYARINCA ABD’YE İADE EDİLDİ

Hindistan vatandaşı olan Gupta, CC-1'in "yakın ortağı" olarak tanımlanıyor ve iddiaya göre uluslararası uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karıştığını belirledi. 30 Haziran'da Çek Cumhuriyeti'nde yakalanıp gözaltına alınan ikili iade anlaşması uyarınca ABD’ye iade edildi.

İddianameye göre, Hindistan ve başka yerlerde Gupta ve diğerleriyle birlikte çalışan Hindistan, söz konusu Hintli ajan, New York'ta ikamet eden ABD'li bir avukatı ve siyasi aktivisti öldürmeye yönelik bir komployu yönetti.

ABD'DEKİ "SUİKASTINI" DÜZENLEMEK İÇİN GUPTA'YI GÖREVLENDİRDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

Mayıs 2023'te veya buna yakın bir zamanda, CC-1'in, savcılar tarafından "Hindistan hükümetini açıkça eleştiren ve Hindistan hükümetini savunan ABD merkezli bir örgütün lideri" olarak tanımlanan kurbanın ABD'deki "suikastını" düzenlemek için Gupta'yı görevlendirdiği iddia ediliyor.

Hindistan hükümeti uzun zamandır Hindistan dışında, Hindistan'dan ayrılacak Khalistan olarak bilinen bağımsız bir Sih devletinin kurulması için kampanya yürüten Sih ayrılıkçı grupların varlığından şikayetçiydi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: theguardian.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...