İndirim günlerinde alışveriş yapacaklar dikkat! Sahte site tuzağına düşmeyin

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah.com
- Güncelleme:
İndirim günlerinde alışveriş yapacaklar dikkat! Sahte site tuzağına düşmeyin

Ekonomi Haberleri  / Sabah.com

Kasım ayında düzenlenen indirim günleri birçok tüketici tarafından merakla bekleniyor. Mağazaların indirime girdiği bu günlerde dolandırıcılarda kolları sıvadı. Online olarak yapılacak olan alışverişler aslında riski de beraberinde getiriyor. Siber çeteler, paravan siteler oluşturarak tüketicileri tuzağa düşürmeye, kredi kartı bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor. Bu nedenle tüketicilerin alışveriş yaparken oldukça dikkatli olması gerekiyor. İşte tuzağa düşmemek için alışverişte yapılması gerekenler...

Yurtdışında 'cuma' indirimleri Türkiye'de de uygulanıyor ve milyonlarca vatandaş bu indirimler kapsamında yapılacak olan kampanyaları dört gözle bekliyor. Birçok mağaza 24 Kasım'da başlayacak inirimler için hazırlıklarını tamamladı. Bu indirim bazı mağazalarda yalnızca 1 gün sürecek olruken bazı mağazalarda ise 3-4 günü bulacak.

Alışveriş yapmak isteyenlerin oldukça dikkatini çeken bu indirim kampanyaları dolandırıcıların yeni tuzağı oldu. İndirimde siber çeteler sahte, paravan e-ticaret siteleri oluşturarak vatandaşları tuzağa çekmeye çalışıyor.

Siber dolandırıcılar özellikle bu dönemlerde lüks markaları ve mağazaları taklit ederek milyonlarca insanın bilgilerine erişim sağlayabiliyor.  Bu nedenle vatandaşların bu tür indirim dönemlerinde ve alışverişlerde dikkatli olması gerekiyor.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT: SİTEYİ MUTLAKA KONTROL EDİN

Uzmanlar, vatandaşları internet alışverişi yaparken, web sitesinin gerçek olup olmadığının birkaç kez kontrol etmek gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanlar, "Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. SSL sertifikası olup olmadığı, siteye girildiğinde adres barının sol köşesinde bulunan kilit işareti ile anlaşılabilir. Kilit işaretinin olmaması, dolandırıcılık niyeti olmasa bile o sitenin güvenilir olamayacağı anlamına gelir. Sitenin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli. Sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir.

'BÜYÜK İNDİRİM VARSA SİTEDE DERHAL ÇIKIN'

Yazıyorsa sitenin altındaki altyapı sağlayıcı firma ismine bakılabilir" diyor. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Uzmanlar, "Sosyal medya üzerinden alışveriş yapılacaksa ya kapıda ödeme seçeneği tercih edilmeli ya da sanal kart kullanılmalı. İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı" tavsiyesinde bulunuyor.

'KUPON' TUZAĞINA DÜŞMEYİN 

e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan bazı tüketicilerin, "Süper/Şahane/Efsane Cuma" olarak ifade edilen kampanya dönemlerinde daha da artan "indirim kuponu" ve "bedava hediye çeki" vaatleriyle bazı özel bilgiler ile kredi kartı şifreleri ele geçiriliyor.

Tüketicilerin bu dönemlerde alışverişe olan ilgisini tespit eden dolandırıcıların "Formu doldurun, X mağazasından yüzde 50 indirim kazanın" ya da "Bedava ürün kazanmak için telefonunuza gelen kodu girin" şeklinde mesajlar gönderdiği, bazı vatandaşların bu yolla özel ve kredi kartı bilgilerinin çalınabildiği kaydedildi.

İŞTE ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Web sitesinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol edin, sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir. Her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi vermemeniz gerekiyor.  Sosyal medya üzerinden alışveriş yapılacaksa ya kapıda ödeme seçeneği tercih edilmeli ya da sanal kart kullanılmalı.
Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı. İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı.

-Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın.
-Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın.
-Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın.
-Limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanın.
-Güvenlik yazılımınız güncel olsun.
-Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...