Kanal İstanbul'da kazma vuruldu! Resmi tören yarın

Kanal İstanbul'da kazma vuruldu! Resmi tören yarın

EKONOMİ Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin mega projesinde ilk köprünün temelini yarın atacak.

Türkiye’nin on yıldır konuştuğu Kanal İstanbul Projesi’nde nihayet sona gelindi. Kanalın ilk köprüsünün temelini yarın Erdoğan atacak. Tören öncesi çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu “Proje, Türkiye’yi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacaktır” dedi. 

İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ise Kanal İstanbul’un tabii hayata ve su kaynaklarına zarar vereceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Öztürk “Acı ve çorak bir su olan Küçükçekmece Gölü, lagün olmaktan çıkıp Marmara Denizi ile bağlantılı hâle gelerek su yolunun bir parçası olacak. Yani burada bir içme suyu etkileşimi söz konusu değil. Sazlıdere’nin yıllık 55 milyon metreküplük suyu  ise İstanbul’un toplam su kaynakları içerisinde çok düşük bir miktar. Sazlıdere’ye alternatif olarak yeni baraj planlamaları da var. İstanbul’un Melen ve Sakarya’dan çok büyük miktarlarda, yaklaşık 1 milyar 400 milyon metreküplük su temini potansiyeli var. Sazlıdere’den yüzde 5’lik bir kayıp olsa da İstanbul’un şu anki geliştirilmiş su kaynaklarıyla su temin etmemiz mümkün” dedi.

EN UYGUN GÜZERGAH
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bozdoğan da Kanal İstanbul Projesi’ni doğru bir adım olarak nitelendirdi. Bozdoğan,  kanal için beş altı güzergâh üzerinde çalışma yapıldığına dikkat çekerek “Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı... Hem coğrafi hem ekonomik anlamda en uygun güzergâh burası” diye konuştu.

BOĞAZ’I RAHATLATACAK
İstanbul Boğazı’ndaki gemi yükünü azaltması beklenen Kanal İstanbul’un uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...