Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

RüzgÂr türbinleri Türkiye’de üretilecek

RüzgÂr türbinleri  Türkiye’de üretilecek
Fotoğraf Başlığı RüzgÂr türbinleri Türkiye’de üretilecek

Rüzgâr enerjisi projesi YEKA ile yaklaşık 1-1,2 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi bekleniyor. İhaleyi kazanacak firma bin megavatlık kapasiteyi tamamlayacak şekilde tesis kuracak

Kaydet
a- | +A

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının son tekliflerinin 27 Temmuz’da alınacağını duyurduğu Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanları (YEKA) projesi kapsamında rüzgâr türbin fabrikası kurulacak. Yaklaşık 1-1,2 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi beklenen proje ile yılda en az 150 adet türbin üretilmesi hedefleniyor. Şartnameye göre üretilecek her bir türbinin asgari kapasitesi 2,3 megavat olacak. Rüzgâr türbininin 30-33 ana bileşeninden, 10-13’ü zorunlu, diğer bileşenler yüzde 65 yerlilik oranını sağlayacak şekilde seçmeli olarak yurt içinde imal edilecek. Ayrıca fabrika kurulumu ve işletilmesinde yüzde 90 yerli, Ar-Ge’de de yüzde 80 yerli istihdam şartı sağlanacak. Fabrikanın, sözleşme imzalandıktan sonraki 21 ay içinde kurulması gerekirken, bin megavat için gerekli olan rüzgâr türbinleri lisans alındıktan sonraki 36 ay içinde tamamlanacak.
7 BÖLGEDEN BİRİNDE
Şartnameye göre, Kayseri-Niğde’de 200 megavat, Sivas’ta 200 megavat, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da 700 megavat, Ankara-Çankırı-Kırıkkale’de 200 megavat, Bilecik-Kütahya-Eskişehir’de 150 megavat, Malatya’da 150 megavat ve Burdur-Denizli-Uşak’ta 100 megavatlık santral kurulması izni bulunuyor. Yarışmanın kazananı toplamda bin 700 megavatlık santral kurma izni bulunan bu bölgelerde bin megavatlık kapasite oluşturacak şekilde türbinleri kurabileceği alanları seçecek. Arz-talep dengesi açısından bölgenin ihtiyacı önceliklendirildiği için kazanan firmanın Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da en az 280 megavatlık santral kurması zorunlu olacak. Toplam yatırım tutarının yaklaşık 1-1,2 milyar dolar olarak hesaplandığı projeye, dünyadaki ilk 10 rüzgâr türbini üreticisinin de yer aldığı çok sayıda uluslararası firmanın ilgi göstermesi bekleniyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi Şirket İnternet yerel
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.